Σε μια βδομάδα οι προβολείς των MotoGP ανάβουν στο Κατάρ. Συμβολικά και ουσιαστικά, αφού ο πρώτος αγώνας της σεζόν γίνεται παραδοσιακά νύχτα, υπό τεχνητό φως.

Το ωραιότερο μοτοσυκλετιστικό θέαμα ξεκινά και η τηλεόραση θα το μεταδώσει σε όλον τον κόσμο –στην Ελλάδα από την τηλεόραση ΟΤΕ Sport.

Φέτος οι ιταλοί γείτονες μπορούν να παρακολουθήσουν το πρωτάθλημα από τα κανάλια Italia1 και Italia2, ζωντανά από την επόμενη Παρασκευή και κάθε αγωνιστικό Σαββατοκύριακο κατόπιν.

Τα δύο κανάλια ανήκουν στο γκρουπ Mediaset που είχε πάρει το συμβόλαιο μετάδοσης των MotoGP από την κρατική Rai το 2002. Το ίδιο γκρουπ έχει και τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ισπανία, προβάλλοντας τους αγώνες μέσω του καναλιού Tele Cinco.

Το συμβόλαιο της Mediaset με την Dorna λήγει στα τέλη του 2013, και δεν είναι βέβαιο ότι θα ανανεωθεί. Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Ιl Sole 24 Ore, ο όμιλος Sky καλοβλέπει τα Grand Prix και ήδη έχει αρχίσει τις εκτιμήσεις για την εμπορική τους αξία.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το πακέτο των δικαιωμάτων κοστίζει περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δυναμικό εσόδων από διαφημίσεις φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ!

Προφανώς είναι ένα ελκυστικό πακέτο. Τα MotoGP είναι το τέταρτο δημοφιλέστερο πρόγραμμα στην Ιταλία, μετά τους αγώνες της εθνικής ποδοσφαίρου, του εθνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και τη Φόρμουλα 1.

Μέχρι το 2006 η θεαματικότητα στην Ιταλία διαρκώς αυξανόταν φτάνοντας τους 5 εκατομμύρια θεατές. Μετά μειώθηκε αρκετά και πλέον έχει κατά μέσο όρο 4 εκατομμύρια θεατές σε κάθε αγώνα.

Τα νούμερα πάντως έχουν κινήσει το ενδιαφέρον του μεγιστάνα Rupert Murdoch, ο οποίος μετά το… στραπάτσο του στην Βρετανία ψάχνει τρόπο να ανοιχτεί σε νέες αγορές.

Πάντως δεν θα είναι και τόσο εύκολο να τα βάλει με τη Mediaset του Μπερλουσκόνι και απλά να αρπάξει το πακέτο.