Για άλλη μία φορά οι Ιταλοί κατάφεραν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να δημιουργήσουν μία απόλυτα ποθητή και κορυφαία στα χαρτιά superbike. Τη Ducati 1199 Panigale.

Ξεκινώντας από λευκό χαρτί, οι στόχοι των μηχανικών ήταν να δημιουργήσουν μία μοτοσικλέτα 10 κιλά ελαφρύτερη σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά. Δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο, αν σκεφτεί κανείς και την ταχύτητα με την οποία προχωρά η τεχνολογία. Εκεί που τα πράγματα περιπλέκονται και κάνουν όλο το ιταλικό project άκρως εντυπωσιακό, είναι ο δεύτερος στόχος.

Αύξηση της ισχύος κατά 25 ολόκληρους ίππους (!) από την ίδια χωρητικότητα, αλλά και σαφώς καλύτερη αξιοπιστία που να αντικατοπτρίζεται και στα μεγάλα διαστήματα μεταξύ των σέρβις. Βάλτε στην εξίσωση και τα νέα ηλεκτρονικά που θα έπρεπε να λειτουργούν στη εντέλεια και να καταλαμβάνουν τον ελάχιστο δυνατό χώρο και τότε έχετε μπροστά σας το ιταλικό project που δείχνει να δημιουργήθηκε «χωρίς συμβιβασμούς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ducati και καταφέρνει να εντυπωσιάζει σε κάθε του λεπτομέρεια.

Πλαίσιο: Στροφή 180 μοιρών

Για τη νέα της εκπρόσωπο στα Superbike, η Ducati άφησε στην άκρη το σήμα κατατεθέν πλαίσιο χωροδικτύωμα και υιοθέτησε τη λύση του αλουμινένιου μονοκόκ που χρησιμοποιούσε και στα MotoGP τα τελευταία χρόνια. Η χρήση του μικροσκοπικού πλαισίου ήταν μόνο η αρχή για τη σημαντική μείωση του βάρους που επετεύχθη στην 1199. Το τελευταίο παίζει και το ρόλο του φιλτροκουτιού και αποτελεί μόνο ένα μέρος του γενικότερου «πλαισίου». Ενεργό του μέρος αποτελεί και ο νέος Superquadro κινητήρας που έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται και τις δυνάμεις που αναπτύσσονται.

Στο πίσω μέρος του στηρίζεται ένα νέο χυτό αλουμινένιο υποπλαίσιο, σημαντικά ελαφρύτερο από το προηγούμενο, καθότι πλέον δεν υποστηρίζει την εξάτμιση που μετακόμισε κάτω από το μοτέρ. Μπροστά και πάνω στο πλαίσιο έχει τοποθετηθεί ένα πανάλαφρο και πανίσχυρο υποπλαίσιο από μαγνήσιο. Εκεί πάνω στηρίζονται ο προβολέας, το φέρινγκ αλλά και η TFT οθόνη πληροφοριών.

Το μοτέρ έχει περιστραφεί έξι επιπλέον μοίρες πάνω στις κάσες του στροφάλου σε σχέση με την 1198. Έτσι οι μηχανικοί μπόρεσαν να τον φέρουν πιο κοντά στο μπροστινό τροχό κατά 32 χλστ. και να μοιράσουν καλύτερα το βάρος μεταξύ των δύο τροχών.

Διαφορετική είναι και η γεωμετρία του πλαισίου με την κάστερ και το ίχνος να έχουν οριστεί τώρα στις 24,5 μοίρες και τα 100 χλστ. αντίστοιχα. Το μονόμπρατσο ψαλίδι είναι 39 χλστ. μακρύτερο, ενώ μακρύτερο είναι και το μεταξόνιο στα 1.437 χλστ. Με έναν μέσων διαστάσεων αναβάτη στη σέλα, η κατανομή βάρους ανέρχεται τώρα στο 52/48, από 50/50. Διαφορές έχουμε και στην εργονομία. Το τιμόνι έχει τοποθετηθεί ψηλότερα κατά 10 χλστ. και είναι φαρδύτερο κατά 32 χλστ., με τη σέλα να βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό κατά 30 χλστ.

Κινητήρας: Πανίσχυρος και desmo

Ο ισχυρότερος κινητήρας παραγωγής που έχει κατασκευάσει ποτέ η Ducati είναι γεγονός. Οι 195 ίπποι και τα 13,5 Kgm ροπής που παράγει απαίτησαν την σχεδίασή του από την αρχή κρατώντας μόνο των περιεχόμενη γωνία των 90 μοιρών και το δεσμοδρομικό σύστημα των βαλβίδων.

Στόχος, όμως δεν ήταν μόνο η κορυφαίες τιμές απόδοσης αλλά και η αξιοπιστία με τα νέα διαστήματα σέρβις να έχουν οριστεί στα 24.000 χλμ. Η ακραίες υπερτετράγωνες διαστάσεις ήταν και η πρώτη μεγάλη αλλαγή για να φτάσουν σε αυτά τα νούμερα απόδοσης. Η διάμετρος εκτινάχθηκε στα 112χλστ. η διαδρομή έπεσε στα 60,8 και μαζί με την πρώτη, μεγάλωσαν και οι διάμετροι των βαλβίδων που πλέον κατασκευάζονται από τιτάνιο. Της εξαγωγής έφτασαν τα 46,8 και της εισαγωγής τα 38,2 χλστ. από 43,5 και 34,5 αντίστοιχα.

Μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν εντοπίζεται και στην κίνηση του δεσμοδρομικού συστήματος με αλυσίδα και γρανάζια αντί για ιμάντα, αλλά και την υιοθέτηση υγρού συμπλέκτη αντί για τον κλασικό ξηρό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σημαντική εξοικονόμηση βάρους πραγματοποιήθηκε χάρη στη νέα μέθοδο χύτευσης για τις κάσες του κινητήρα σε κενό αέρος που αυξάνει και την αντοχή τους, ενώ μπαταρία και μίζα ζυγίζουν 3,3 κιλά λιγότερο. Επίσης χρησιμοποιήθηκε μαγνήσιο για τα καπάκια των εκκεντροφόρων, του συμπλέκτη, του κιβωτίου και του κάρτερ. Τέλος, το κιβώτιο είναι νέο με γρανάζια μεγαλύτερων διαστάσεων για αυξημένη αντοχή.

Φρένα: Με κορυφαίες προδιαγραφές

Για τη νέα της μοτοσικλέτα η Ducati δεν θα μπορούσε να μην έχει και ένα νέο σύστημα πέδησης το οποίο συνδυάζεται προαιρετικά και με το νέο ABS. Οι νέες λοιπόν ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες της Brembo, ονομάζονται Μ50 και κάνουν το ντεμπούτο τους στην 1199. Είναι μονομπλόκ τετραπίστονες με διάμετρο εμβόλου στα 30 χλστ. και συνδυάζονται με δίσκους διαμέτρου 330 χλστ. Παράλληλα είναι και 0,5 κιλά ελαφρύτερες από αυτές που χρησιμοποιούσε το 1198 ρίχνοντας ακόμη περισσότερο το μη αναρτώμενο βάρος.

Αναρτήσεις: Και auto και manual

Σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν δύο επιλογές που έχουν να κάνουν με τη βασική έκδοση και τις εκδόσεις S/Tricolore. Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε ένα ολοκαίνουριο ανεστραμμένο και πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι της Marzocchi με διάμετρο καλαμιών στα 50 χλστ. Είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ζυγίζει ένα κιλό λιγότερο σε σχέση με του 1198. Πέρα από τη χρήση αλουμινίου αυτό έγινε εφικτό και από το λιγότερο λάδι που χρησιμοποιεί καθότι λειτουργεί υπό πίεση. Την εικόνα συμπληρώνει ένα πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της Sachs. Στην έκδοση S τόσο το ανεστραμμένο πιρούνι ΝΙΧ30 των 43 χλστ. όσο και το αμορτισέρ ΤΤΧ36 ρυθμίζονται ηλεκτρονικά και ανήκουν στην Ohlins.

Ducati Riding Modes: Transformers!

Τα ηλεκτρονικά συστήματα του 1199 θα μπορούσαν από μόνα τους να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στην ιταλική εταιρεία. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η απόλυτη ολοκλήρωση και συνεργασία που έχουν μεταξύ τους. Με το πάτημα ενός κουμπιού μεταβάλλουν τη συμπεριφορά της μοτοσικλέτας προσαρμόζοντάς τη στις απαιτήσεις του αναβάτη. O τελευταίος έχει στη διάθεσή του τρεις διαφορετικές επιλογές (Race, Sport και Wet) που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά λειτουργίας και επεμβαίνουν στη χαρτογράφηση του κινητήρα, τη λειτουργία του Traction Control, τη συμπεριφορά του ABS, στο set up των ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων και στο φρένο που παράγει ο κινητήρας στο κλείσιμο του γκαζιού.

Σε αρκετά από αυτά, ο αναβάτης μπορεί να επέμβει και ξεχωριστά ή να τα απενεργοποιήσει πλήρως. Στο πρόγραμμα Race, η απόκριση του κινητήρα είναι άμεση, το Traction Control παρεμβαίνει το λιγότερο δυνατό και το ABS επεμβαίνει μόνο στον εμπρόσθιο τροχό επιτρέποντας έτσι το πλασάρισμα πριν τη στροφή. Στη λειτουργία Sport, η απόκριση του ηλεκτρονικού γκαζιού είναι πιο γλυκιά, οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων ταιριάζουν καλύτερα σε δημόσιο δρόμο, το DTC γίνεται πιο ευαίσθητο, όπως και το ABS που επεμβαίνει και στον πίσω τροχό και διορθώνει και τυχόν ανύψωση του τελευταίου.

Σε διαφορετικό επίπεδο ρυθμίζεται και το φρένο του κινητήρα. Στο Rain, η απόδοση του μοτέρ περιορίζεται στους 120 ίππους η απόκριση γίνεται ακόμη πιο γλυκιά, DTC και ABS βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση και το DQS απενεργοποιείται. Παράλληλα, οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις αποκτούν ρυθμίσεις για συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης.

Βοήθημα για τα… ηλεκτρονικά βοηθήματα ABS

Το σύστημα ABS 9ME της Bosch είναι η τελευταία και πιο εξελιγμένη γενιά που έχει παρουσιάσει η γερμανική εταιρεία. Συνεργάζεται με όλα τα προγράμματα απόδοσης του κινητήρα (Race, Sport και Wet) αλλάζοντας ανάλογα τα χαρακτηριστικά του. Στη λειτουργία Race, μάλιστα, επεμβαίνει μόνο στον εμπρόσθιο τροχό, ώστε να επιτρέπει το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού και το ιδανικότερο πλασάρισμα πριν τη στροφή. Τέλος, το σύστημα ανιχνεύει και την τυχόν ανύψωση του πίσω τροχού, ενεργοποιείται στη λειτουργία Sport και γίνεται ακόμη πιο παρεμβατικό στο Rain. Το ABS μπορεί και να απενεργοποιηθεί κατόπιν επιθυμίας του αναβάτη.

Ducati Traction Control (DTC)

Ακόμη πιο εξελιγμένο από του 1198 παρουσιάζεται το Traction Control στο Panigale. Το λογισμικό του προέρχεται φυσικά από την αγωνιστική εμπειρία της εταιρείας σε MotoGP και WSBK. Διατηρεί τις 8 προεπιλεγμένες ρυθμίσεις της Ducati και επεμβαίνει αρχικά στην ανάφλεξη του κινητήρα και αν οι καταστάσεις το απαιτήσουν και στον ψεκασμό κόβοντας τον εντελώς αν χρειαστεί.

Ducati Electronic Suspension (DES)

Οι εκδόσεις S και S Tricolore φέρουν στο στάνταρ εξοπλισμό τους τις ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Ohlins. Ο αναβάτης, διαλέγοντας ένα από τα τρία προεπιλεγμένα προγράμματα, επεμβαίνει στη συμπίεση και την επαναφορά, τόσο του πιρουνιού, όσο και του αμορτισέρ. Μπορεί επίσης να διαλέξει τις δικές του ρυθμίσεις και να τις αποθηκεύσει. Η προφόρτιση του ελατηρίου και στις δύο περιπτώσεις, είναι η μόνη που γίνεται με το χέρι.

Ducati Quick Shift (DQS)

Το εν λόγω σύστημα που επιτρέπει στον αναβάτη να αλλάξει ταχύτητα κατά την επιτάχυνση, χωρίς να κλείσει το γκάζι ή να χρησιμοποιήσει το συμπλέκτη, το είδαμε αρχικά στην 1198. Η ενεργοποίησή του γίνεται μέσω ενός μικρού διακόπτη που βρίσκεται στον λεβιέ ταχυτήτων. Το νέο μοντέλο έχει βελτιωθεί και έχει γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό και γρήγορο.

Engine Brake Control (EBC)

Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα, όπως μαρτυρά και το όνομά του, ελέγχει το φρένο που παράγει ο κινητήρας -λόγω συμπίεσης- στο κλείσιμο του γκαζιού και βοηθά στη σταθεροποίηση του πίσω τροχού, ειδικά σε περιπτώσεις ακραίας επιβράδυνσης. Αυτό το πραγματοποιεί ελέγχοντας συνεχώς το άνοιγμα του γκαζιού, την επιλεγμένη ταχύτητα και το ρυθμό επιτάχυνσης/επιβράδυνσης του στροφάλου σε συνθήκες οριακού φρεναρίσματος. Για την αποτροπή του μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού, το ride by wire σύστημα του γκαζιού κρατά ελαφρώς ανοιχτές τις πεταλούδες του ψεκασμού μειώνοντας έτσι τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στο πίσω ελαστικό.

Ducati Data Analyser+ ( DDA+)

Τo DDA+ είναι η τελευταία γενιά του συστήματος τηλεμετρίας που έχει αναπτύξει η ιταλική εταιρεία. Σκοπός του είναι να καταγράφει τις επιδόσεις αναβάτη και μοτοσικλέτας στο περιβάλλον μίας πίστας και έπειτα μπορεί να τις παρουσιάσει με τη μορφή διαγραμμάτων στον Η/Υ του. Σε αυτή την τελευταία έκδοση, διαθέτει και λειτουργία GPS χάρη στην οποία μπορεί να καταγράφει αυτόματα το γυρολόγιο του αναβάτη, αρκεί ο τελευταίος να επισημάνει στο σύστημα το σημείο της εκκίνησης της πίστας. Πλέον συμβατό και με Mac.

Οθόνη πληροφοριών Thin Film Transistor (TFT)

Σε αυτή την οθόνη, απεικονίζονται πραγματικά τα πάντα και ανάλογα και με το επιλεγμένο πρόγραμμα λειτουργίας, κάθε φορά δίνεται διαφορετική προτεραιότητα σε κάποιες ενδείξεις μεγαλύτερης σημασίας. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα Race, η ένδειξη για την ταχύτητα φεύγει από το κέντρο της οθόνης και πηγαίνει κάτω αριστερά. Τη θέση της παίρνει το χρονόμετρο που ενεργοποιείται είτε αυτόματα (μέσω GPS), είτε από το μπουτόν για το σινιάλο.

Τρεις εκδόσεις

Panigale
Με πιρούνι Marzocchi και αμορτισέρ της Sachs. Εφοδιασμένη με το DTC, DQS, EBC και το σύστημα που αλλάζει τις χαρτογραφήσεις του κινητήρα. Φώτα LED μόνο για τα θέσης, φλας και στοπ.

Panigale S
Το γράμμα S κάνει τη μεγάλη διαφορά όσον αφορά στις ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Ohlins με τις οποίες έχει εφοδιαστεί το 1199. Επίσης, χρησιμοποιεί LED και για τα φώτα πορείας και αυτό το καθιστά ως το πρώτο μοντέλο παραγωγής στον κόσμο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά LED για το φωτισμό του.

Panigale S Tricolore
Έχει επιπλέον το ABS στον εξοπλισμό της αλλά και το όργανο ανάλυσης τηλεμετρίας DDA+, ενώ και το μπροστινό φτερό είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Επίσης, το τελικό είναι από τιτάνιο, ενώ φέρει αποκλειστικά εορταστικά χρώματα για τα 150 χρόνια από την ένωση της Ιταλίας.

Πηγή: mototriti.gr