Με παράταση, πάγωμα προστίμου, επιστροφή χρημάτων και επανέλεγχο η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει λύση στο ζήτημα με τα λάθη που προέκυψαν στη λίστα με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.
Όπως είναι γνωστό τα λάθη ξεπερνούν τις 300.000 στα ραβασάκια μέσω taxisnet και οι πολίτες έπρεπε να περάσουν από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μην πληρώσουν το πρόστιμο.
Μετά τα εκατοντάδες χιλιάδες λάθη την παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου για πληρωμή των ασφαλίστρων των ανασφάλιστων οχημάτων αποφάσισε την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο. Σε όσους ασφαλίσουν το όχημά τους μέχρι την εν λόγω ημερομηνία, θα επιστραφεί το ποσόν του προστίμου το οποιο πλήρωσαν.
Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών:
«Λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων (όπως λάθη στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, οχήματα θανόντων, κλεμμένα κλπ.) αποφασίστηκε το πάγωμα των παραβόλων μέχρι τις 14/7/2017. Στο διάστημα αυτό θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να διορθώσουν τα λάθη ή να ασφαλίσουν τα οχήματά τους χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 250 ευρώ. Σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί άμεσα. Το παράβολο θα επιστραφεί σε όσους το έχουν ήδη καταβάλει τις προηγούμενες ημέρες. Επισημαίνεται ότι με βάση τη νομοθεσία οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημέρα λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι».
Έτσι για τα ανασφάλιστα ισχύουν τα εξής:
- Όσοι έως τις 14/7 προχωρήσουν σε ασφάλιση θα γλιτώσουν πλήρως την πληρωμή του παραβόλου.
- Θα υπάρξει κλιμάκωση του προστίμου, ανάλογα με τα κυβικά, για όσους ασφαλιστούν από 15/7 και μετά. Για παράδειγμα, το πρόστιμο θα μειωθεί σε 100 ευρω για μηχανές, σε 200 ευρώ από 250 ευρώ για αυτοκίνητα ως 1.000 κ.ε. και σε 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.
- Όσοι έχουν πληρώσει το παράβολο θα το πάρουν πίσω.
- Θα γίνει επανέλεγχος της λίστας και ενδεχομένως νέα διασταύρωση για να εντοπιστούν οι ανασφάλιστοι.
- Θα γίνει νέος έλεγχος στα 300.000 λάθος ραβασάκια.