Προτού ξεκινήσουμε το ταξίδι, πρέπει να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο, για να εξετάσει την υγεία του ζώου και να ενημερώσει το βιβλιάριο υγείας του. Επίσης χρήσιμο θα είναι να ζητήσουμε από τον γιατρό να μας γράψει ή να μας προμηθεύσει κάποιο φάρμακο, σε περίπτωση που ο τετράποδος φίλος μας πέσει θύμα φόλας.
Στη συνέχεια θα πρέπει ανάλογα με το μέγεθος αλλά και το είδος του κατοικίδιού μας να αποφασίσουμε αν θα το μεταφέρουμε μέσα σε κλουβί μεταφοράς. Εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε ως εναλλακτική λύση και τις ειδικές ζώνες ασφαλείας που προσφέρουν κάποιες εταιρείες για την ασφαλή μεταφορά του ζώου μας.
Εφόσον αποφασίσουμε τη μεταφορά στο ειδικό κλουβί, τότε θα πρέπει λίγες μέρες πριν το ταξίδι να τοποθετήσουμε το κλουβί ανοικτό κοντά στο χώρο του ζώου μας έτσι ώστε να το μυρίσει και να “νιώσει” ότι και το κλουβί είναι δικός του χώρος. Επίσης προτού τοποθετήσουμε το ζώο μέσα στο κλουβί θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχει αφοδεύσει.
Κατά την επιλογή μας για το κλουβί μεταφοράς, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αυτό πληροί τις παρακάτω προδιαγραφές: 1) Αερίζεται σωστά. 2) Είναι αρκετά ευρύχωρο για το μέγεθος και το είδος του ζώου. 3) Υπάρχει η δυνατότητα ο ταξιδιώτης να σταθεί όρθιος και όταν είναι καθιστός και μπορεί να απλώσει τα μπροστινά του πόδια.
Σε περίπτωση που μεταφέρουμε γάτα, επιλέγουμε στερεό αεριζόμενο κλουβί, το οποίο το σκεπάζουμε με ύφασμα. Επειδή η γάτα βλέπει στο σκοτάδι, η απομόνωση της εξασφαλίζει σιγουριά.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
α) Το ζώο δεν θα πρέπει να είναι ελεύθερο σε καμία περίπτωση μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί με τη συμπεριφορά του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.
β) Πρέπει να προσέχουμε τη θερμοκρασία που επικρατεί εντός του αυτοκινήτου, αφού ένα ζώο είναι πολύ εύκολο να πάθει θερμοπληξία από τη ζέστη και να πεθάνει. Επίσης, αν σταματήσουμε και αφήσουμε μόνο του το ζώο στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να σταθμεύσουμε σε δροσερό σημείο, αφήνοντας παράλληλα κάποιο από τα παράθυρα ανοικτό.
γ) Φροντίζουμε να κάνουμε συχνές στάσεις ανάλογα πάντα και με την απόσταση του ταξιδιού, έτσι ώστε το κατοικίδιό μας να κάνει την ανάγκη του ή να πιει νερό. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ταΐζουμε το ζώο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
δ) Επ’ ουδενί δεν αφήνουμε το ζωάκι μας να βγάζει το κεφάλι του από το παράθυρο, αφού, εκτός των άλλων, μπορεί να πάθει ωτίτιδα από τον αέρα.
Προσοχή!Το 1997 το Συμβούλιο της Ευρώπης κήρυξε όλα τα ζώα έμβια όντα, άρα τους φερόμαστε ανάλογα και δεν τα τοποθετούμε ποτέ στο χώρο αποσκευών, σε ρυμουλκούμενο όχημα (π.χ. τρέιλερ) ή στη σχάρα. Τα κατοικίδια ζώα αισθάνονται τη ζέστη, το κρύο, την δίψα, τον πόνο και την ταλαιπωρία ενός ταξιδιού, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.
Πηγή: autotriti.gr