Στην έκθεση της Φρανκφούρτης οι πάντες είδαν τη hatchback έκδοση του νέου i30. Αυτή τη φορά όμως η Hyundai ετοιμάζει και μια πολύ ενδιαφέρουσα στέισον έκδοση του μικρομεσαίου της μοντέλου.

Στη φετινή έκθεση της Φρανκφούρτης, ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές ήταν η νέα γενιά του Hyundai i30, ένα συνολικά αναβαθμισμένο αυτοκίνητο, το οποίο αναμένεται να σημειώσει μία αξιόλογη εμπορική πορεία. Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Hyundai Motor Europe Technical Centre, στο Rüsselsheim της Γερμανίας. Ακολούθησε τη νέα σχεδιαστική γλώσσα των Κορεατών, τη «fluidic sculpture» και το τελικό αποτέλεσμα είναι άκρως επιτυχημένο.

Ακριβώς την ίδια λογική θα ακολουθήσει και η station wagon έκδοση του i30, η οποία θα φέρει την κωδική ονομασία cw, η οποία προέρχεται από τις λέξεις cross wagon. Όπως φαίνεται και από την ηλεκτρονικά επεξεργασμένη κατασκοπευτική φωτογραφία που ακολουθεί, το i30cw διαθέτει ιδιαίτερα δυναμική σχεδίαση, όπως και το hatchback μοντέλο στο οποίο, άλλωστε, βασίζεται. Ο πίσω όγκος του κορεάτικου μοντέλου δείχνει να είναι ενταγμένος με απόλυτη σχεδιαστική επιτυχία στο υπόλοιπο μοντέρνο σύνολο.

Το νέο hatchback i30 μεγάλωσε σε μήκος κατά 55 χλστ., φτάνοντας τα 4.300 χλστ., ενώ είναι και πιο πλατύ κατά 5 χλστ. (1.780 χλστ.). Το ύψος, πάλι, περιορίστηκε κατά 10 χλστ., αγγίζοντας τα 1.470 χλστ., ενώ το μεταξόνιο παρέμεινε αμετάβλητο στα 2.650 χλστ. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τους πιο άνετους χώρους επιβατών από το παρελθόν, αλλά και ένα μεγαλύτερο πορτ μπαγκάζ κατά 38 λτ. (378 λτ.).

Ανάλογα διευρυμένες σε σχέση με το σημερινό station wagon i30 (το οποίο δεν είδαμε ποτέ στη χώρα μας) αναμένεται να είναι οι εξωτερικές διαστάσεις του i30cw. Επιπλέον, μεγαλύτεροι θα είναι οι χώροι επιβατών και αποσκευών, ενώ το εσωτερικό -εκτός από αναβαθμισμένη ποιότητα και αισθητική- θα διαθέτει και περισσότερες εφαρμογές που θα τονίζουν την πρακτικότητα του μοντέλου.

Κοινή με τη hatchback έκδοση θα είναι και η παλέτα των κινητήρων του i30cw, η οποία θα περιλαμβάνει 3 κινητήρες βενζίνης και άλλους 3 πετρελαίου, με αποδόσεις από 90 έως 135 ίππους.

Σε ό,τι αφορά στα σύνολα βενζίνης, στη βάση της γκάμας συναντάμε εκ νέου το 4κύλινδρο Gamma μοτέρ των 1,4 λτ., του οποίου η απόδοση έχει ανέβει από τους 90 στους 100 ίππους, ενώ έχει ροπή 137 Nm. Η επόμενη επιλογή είναι η Gamma 1,6 MPI των 120 ίππων και 156 Nm ροπής, ενώ στην κορυφή τοποθετείται το 1,6 Gamma GDI, που αποδίδει 135 ίππους και 164 Nm ροπής. Αναφορικά με τα σύνολα diesel, τώρα, υπάρχουν τα γνωστά σύνολα των 1,4 και 1,6 λίτρων με 90 και 110 ίππους ισχύος, αλλά και 220 και 260 Nm ροπής αντίστοιχα. Νέα προσθήκη αποτελεί το VGT 1.600άρι σύνολο των 128 ίππων και 260 Nm ροπής, του οποίου οι εκπομπές CO2 βρίσκονται κάτω από τα 100 γρ./χλμ.

Πηγή: autotriti.gr