Μία από τις πρώτες ‘’μεταρρυθμίσεις’’ της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφορούσε τη σύσταση του «επιτελικού κράτους».
Πολιτική επιλογή που συνοδεύτηκε από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του πρωθυπουργού και τις θριαμβευτικές τοποθετήσεις πολλών υπουργών του, σχετικά με την αποτελεσματικότητα λειτουργίας του προ όφελος των πολιτών.
Εμείς πάλι, στο Κίνημα Αλλαγής γίναμε δυσάρεστοι. Προειδοποιήσαμε πως επρόκειτο για μια κενή περιεχομένου εξαγγελία, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κεντρικού, ευέλικτου και αποτελεσματικού «κράτους-στρατηγείου», όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες κατευθύνσεις της διοικητικής επιστήμης.
Η πρόσκρουση των κυβερνητικών ψευδαισθήσεων «περί εκσυγχρονισμού του κράτους» με την πραγματικότητα μπορεί να άργησε μερικούς μήνες, αλλά τελικά επήλθε. Στις περυσινές χιονοπτώσεις τον Φεβρουάριο η χώρα «κόπηκε» στα δύο, με τα υπουργεία και τις υπηρεσίες τους να ερίζουν για τις ευθύνες που τους αναλογούσαν, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά κυρίως στα προάστια της πρωτεύουσας έμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές ημέρες.
Το καλοκαίρι του ίδιου έτους πάλι η κυβερνητική λύση για τα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών (, Β. Εύβοια, Αττική, Ηλεία) συνοψίστηκε στην προτροπή προς τους πολίτες «εγκαταλείψτε τα σπίτια σας», ενώ η φωτιά κατέκαιε δάση και οικισμούς. Την ίδια ώρα η πυροσβεστική και η αστυνομία προσπαθούσαν να περισώσουν ό,τι περισώζονταν, απολύτως ασυντόνιστες μεταξύ τους, με κυβερνητική ευθύνη.
Από τη Δευτέρα ζούμε και πάλι «την ημέρα της μαρμότας», όπου το «επιτελικό κράτος» απέτυχε παταγωδώς, για μία ακόμη φορά, να διαχειριστεί έστω και σε στοιχειώδες επίπεδο μιας χιονόπτωση που είχε προαναγγελθεί από τους μετεωρολόγους, τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα.
Χιλιάδες πολίτες βίωσαν πρωτόγνωρες συνθήκες στην Αττική Οδό, σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πολλές περιοχές της Αττικής έμειναν για ώρες χωρίς ρεύμα, σε συνθήκες τριτοκοσμικές.
Το πρωτοφανές 48ωρο φιάσκο της κυβέρνησης, δεν περισώζεται με μια «συγγνώμη» από πλευράς του αρμόδιου υπουργού Πολιτικής Προστασίας, την παραίτηση στελεχών της Αττικής οδού-για την οποία οι ευθύνες είναι συντριπτικές, αλλά όχι οι μεγαλύτερες-ή ακόμα και την αποζημίωση 2.000 ευρώ στους εγκλωβισμένους πολίτες από την εταιρία.
Η επικοινωνιακή διαχείριση και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών δεν μπορούν να αποτελέσουν «αντίβαρα» στις θεσμικές ανεπάρκειες του κράτους, που μετά από 2,5 χρόνια φέρουν ξεκάθαρα την πολιτική σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού.
Εξάλλου, ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, ένα χρόνο πριν, ότι δεν θα ξαναζήσουν οι πολίτες τις τραγικές εμπειρίες της ‘’Μήδειας’’.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προχώρησε στη σύσταση του αυτόνομου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου για να θωρακίσει τη χώρα προληπτικά και κατασταλτικά από ακραίες καταστάσεις και φαινόμενα.
Οι πολίτες στις ερχόμενες εκλογές θα κρίνουν αν οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη υλοποιήθηκαν ή όχι. Και όχι άδικα θα αποδώσουν συγκεκριμένες ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και τις ανερμάτιστες πολιτικές τους. Για τη δική τους προστασία.