Εν εξελίξει της αποστολής του ιρανικού τάνκερ με καύσιμα από το Ιράν στον ενεργειακά «διψασμένο» Λίβανο, ξεδιπλώνεται από την Χεζμπολλά του Λιβάνου η προσπάθεια αντιμετώπισης κι αναίρεσης των αμερικανικών κυρώσεων τύπου Σχεδίου Σίζαρ που έχουν στόχο τον αφοπλισμό της ισχυρής σηιτικής οργάνωσης και της περιθωριοποίησής της από το πολιτικό σκηνικό του Λιβάνου.

Γράφει ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης*

Στο Λίβανο, η Χεζμπολλά δεν μπορεί να παράσχει και δεν έχει πρόθεση να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος. Παρ ‘όλα αυτά, συμμετέχει στην προμήθεια τροφίμων μέσω καρτών «Αλ-Σατζάντ» που παραδίδονται σε οικογένειες που χρειάζονται να αγοράσουν τρόφιμα σε απότομη μειωμένη τιμή, γεγονός που αύξησε τον αριθμό από εκατόν πενήντα χιλιάδες σε διακόσιες χιλιάδες. Υποστηρίζει χιλιάδες οικογένειες που έχουν φτάσει στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας. Επιπλέον, η Χεζμπολλά έφερε φάρμακα από το Ιράν (περισσότερα από 500 είδη) για να καλύψει μερικές από τις ανάγκες της χώρας, όταν τα φαρμακεία κλείνουν τις πόρτες τους και στερούνται βασικών ιατρικών προμηθειών.

Με την διπλωματική στήριξη της Ρωσίας η Χεζμπολλά σε συνεργασία με το Ιράν και τη Συρία έχει συμφωνήσει να παραδώσει ιρανικό πετρέλαιο στον Λίβανο. Η Χεζμπολλά θα λάβει τη βενζίνη για την κάλυψη των καθημερινών κινήσεών της. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας εκείνων που αναμένεται να λάβουν το ιρανικό πετρέλαιο που διανέμεται από τη Χεζμπολλά για να αποτρέψουν το κλείσιμό τους. Πολλά νοσοκομεία έκλεισαν περισσότερα από τα μισά τμήματα τους. Άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις μετέφεραν τους ασθενείς τους σε νοσοκομεία που έχουν ακόμα καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις επόμενες ημέρες. Σε διάφορα μέρη του Λιβάνου, τα νοσοκομεία ζητούν από πολλούς ασθενείς να φύγουν λόγω της έλλειψης καυσίμου ντίζελ για ηλεκτρική ενέργεια. Το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού σταμάτησε τους αναπνευστήρες και άλλες ιατρικές συσκευές που σώζουν τη ζωή λόγω έλλειψης καυσίμου.

Η Χεζμπολλά αναμένεται να παραδώσει ιρανικό καύσιμο στους ιδιοκτήτες δεκάδων χιλιάδων ιδιωτικών ηλεκτρικών γεννητριών. Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα ενίσχυσε την παρουσία χιλιάδων ιδιωτικών παραγωγών που, επί δεκαετίες, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επί πληρωμή για να αντισταθμίσουν την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτοί αναμένεται να επωφεληθούν από το πετρέλαιο που παραδίδεται από τη Χεζμπολλά για να εξασφαλίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους ανθρώπους. Η έλλειψη καυσίμου ντίζελ για τους ιδιοκτήτες γεννητριών έφτασε σε κρίσιμο βαθμό το τρέχον καυτό καλοκαίρι, αυξάνοντας το επίπεδο δυσαρέσκειας του πληθυσμού.

Επίσης καύσιμο ντίζελ προβλέπεται να δοθεί σε ορισμένους δήμους για την εξασφάλιση της απομάκρυνσης των απορριμμάτων από τους δρόμους υπό το φόβο της εξάπλωσης της ασθένειας. Η εταιρία Αλ-Αμάνα πρόκειται να διανείμει το ιρανικό πετρέλαιο και ντίζελ σε δεκάδες εγκεκριμένους από αυτήν σταθμούς κι άλλα τοπικά πρατήρια βενζίνης που διαδίδονται σε ολόκληρο το λιβανέζικο έδαφος.

Η ανωτέρω ενεργειακή πολιτική της Χεζμπολλά βασίζεται στην στρατιωτική προστασία των οδών μεταφοράς των εν λόγω καυσίμων από ενδεχόμενες επιθέσεις των γεωπολιτικών της αντιπάλων. Τις προσεχείς ώρες θα φανεί εάν θα πρυτανεύσει η λογική της ειρήνης και της σταθερότητας του Λιβάνου ή η περιοχή θα διολισθήσει σε έναν περιφερειακό πόλεμο με επίκεντρο το Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής