Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνάντηση των ηγετών των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G8) με την Άγκελα Μέρκελ να συνεχίσει το βιολί της… για την ανάγκη περισσότερων μέτρων ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα, χωρίς βέβαια να προκληθεί ασφυξία στην οικονομική ανάπτυξη.

Το θέμα της μείωσης των ελλειμμάτων, που η Ευρώπη θέλει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό και εν πάση περιπτώσει το 2011, έχει δημιουργήσει μια ορισμένη ένταση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ που φοβούνται ότι τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.

Σε άλλο μήκος κύματος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, πριν την αανχώρησή του από την Ουάσιγκτον για τον Καναδά υπογράμμισε ότι «αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, το να διατηρήσουν οι ηγέτες τη συνεργασία που εγκαινίασαν, πέρυσι, στο οικονομικό πεδίο, και η οποία συνετέλεσε ώστε να μην πέσει η διεθνής οικονομία σε βαθιά ύφεση».

Είναι γνωστό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα έχει επανειλημμένως εκφράζει φόβους ότι τα τόσο σκληρά μέτρα θα έχουν ως συνέπεια το να πέσει η παγκόσμια οικονομία σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.