Οι Κιργίζιοι που εργάζονται στη Ρωσία στοχοθετούνται από στρατολογητές ενόπλων οργανώσεων που τους βάζουν να πραγματοποιούν βίαιες ενέργειες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας του Κιργιστάν.

Επτά ύποπτοι από το Τατζικιστάν και ένας από το γειτονικό Κιργιστάν έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για τις πολύνεκρες επιθέσεις της Παρασκευής σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τη μουσουλμανική χώρα της Κεντρικής Ασίας εργάζονται στη Ρωσία και, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας του Κιργιστάν, ένοπλοι στρατολογητές τους στοχοθετούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και των ιστοσελίδων γνωριμιών.

Η αιματηρή επίθεση της περασμένης εβδομάδας έχει προκαλέσει αντι-μεταναστευτικό αίσθημα στη Ρωσία, ιδιαίτερα προς τους εργάτες από τις μουσουλμανικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Η κυβέρνηση του Κιργιστάν κάλεσε αυτή την εβδομάδα τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, εκτός αν είναι απαραίτητο, και το ίδιο έπραξε το Ουζμπεκιστάν, μια άλλη μεγάλη πηγή μεταναστών εργατών στη Ρωσία.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό και έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 143 άνθρωποι. Η Ρωσία, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, έχει εκφράσει υποψίες ότι υπάρχει ουκρανικός δάκτυλος πίσω από την επίθεση, κάτι το οποίο το Κίεβο διαψεύδει κατηγορηματικά.