«Κάνε ντιμπέιτ…», φώναζε παλαιότερα ο γνωστός προπονητής Νίκος Αλέφαντος και αυτό θα ακουστεί πολλές φορές τις επόμενες ημέρες. Μαθαίνω ότι θα ξεκινήσει το γαϊτανάκι για το εάν θα γίνει τηλεαναμέτρηση μεταξύ των δυο βασικών διεκδικητών της εξουσίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πηγή μου στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και να φωνάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη ο πρωθυπουργός. Πολύ περισσότερο, όπως μου είπαν χθες αργά το βράδυ, όταν είδαν τι έγινε νωρίτερα στο ντιμπέιτ που έστησε η ΕΡΤ-1 μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου. «Εάν είναι να γίνει σκυλοκαβγάς επειδή αυτό επιθυμεί κατά βάθος ο κ. Τσίπρας εμείς δεν θα συμμετέχουμε», μου είπε ο άνθρωπός μου.

Σημαίες και συνθήματα

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προφανές ότι δε θα κλειστεί στο Μέγαρο Μαξίμου και θα κάνει συνεχείς περιοδείες. Ήδη έχει καταρτιστεί, όπως μου είπαν, ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα περιοδειών αλλά και τηλεοπτικών εμφανίσεων. Σίγουρα θα έχουμε και ανοικτές συγκεντρώσεις με τα κλασσικά: σημαίες, κόρνες και συνθήματα.

Κόλπα εξ Αμερικής

Αυτό όμως που θα έχει η παρούσα προεκλογική περίοδος είναι πολύ Αμερική. Πώς; Οι Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας θα ακολουθήσουν συνταγές αμερικάνικες στην προεκλογική τους στρατηγική. Θα δούμε πολύ lifestyle και πιο προσωπικές στιγμές των αρχηγών όπως έμαθα. Η αρχή έχει γίνει καιρό τώρα από τον πρωθυπουργό, αλλά ακολουθεί και ο Αλ. Τσίπρας όπως είδαμε προ ημερών με το βίντεο με τις βουτιές που ανέβασε στο TikTok έχοντας και το σκυλάκι της οικογένειας στα βράχια να γαβγίζει. Και καλά στη ΝΔ είναι συνηθισμένοι και δεν τους ξενίζει, αλλά για το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πρωτόγνωρα αυτά και τους ντούρους Αριστερούς τους ενοχλεί, αλλά τι να κάνουν λόγω εκλογών δε μιλάνε.

Καφές και τσιγάρο με Κ. Καραμανλή

Η ανακοίνωση της αποχώρησης από το Κοινοβούλιο του Κώστα Καραμανλή συνεχίζει και συζητείται στη ΝΔ όπως είναι φυσικό και δεν είναι λίγα τα καραμανλικά στελέχη που ανηφορίζουν προς την Παναγή Κυριακού. Στο πολιτικό γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού τις τελευταίες δυο μέρες έμαθα έχουν πάει πάρα πολλοί και συγκεκριμένα βουλευτές και πρώην υπουργοί των κυβερνήσεών του. Καφές και τσιγάρο (για ένα-δυο πρόσωπα) και συζήτηση με τον Κ. Καραμανλή για την απόφασή του και τα μελλούμενα. Και όπως έμαθα του τηλεφώνησαν αρκετοί, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κ.α.

Μάχες στο ΣΥΡΙΖΑ

Τα μαχαίρια έχουν βγει σε αρκετές περιοχές ανά την Ελλάδα μεταξύ των υποψηφίων και των παραλίγο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Δεν ήταν μόνο η περίπτωση του Παύλου Πολάκη που εξανέστη με τον αποκλεισμό του πολιτικού φίλου Μιχάλη Χαιρετάκη. Θυμάστε που προ ημερών έφυγε η Αγγελική Αδαμοπούλου που είχε προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από το ΜέΡΑ25; Η βουλευτής πριν μια εβδομάδα ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια. Γιατί; Μα γιατί είχαν ξεσηκωθεί στο Λασίθι καθώς θα ήταν υποψήφια εκεί διότι στην Α’ Αθηνών δεν είχε ελπίδες και άρα ήταν πιο βολικό για την ίδια να δώσει τη μάχη στην Κρήτη. Όμως άλλες οι βουλές των τοπικών παραγόντων. Στην Κοζάνη απέσυρε το ενδιαφέρον του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης. Γιατί εδώ ήταν απέναντι με τον άλλοτε πανίσχυρο πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκο Φωτόπουλο. Στην Εύβοια μπήκε στο ψηφοδέλτιο ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου. Η επιλογή αυτή ξένισε και δεν άρεσε στον Νίκο Φίλη που αντέδρασε. Στην Πρέβεζα, πατρίδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου κόπηκε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου, Θοδωρής Κορωναίος διότι μπήκε βέτο από τον νυν βουλευτή και προεδρικό Κώστα Μπάρκα. Και η λίστα είναι μεγάλη.

Η μεγάλη μάχη στη Β’ Αθήνας

Έμαθα πως ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος πήγε χθες στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Σημίτη. Συνάντησε τον πρώην πρωθυπουργό, παίρνοντας τις ευλογίες του για τη μάχη των εκλογών στο βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών. Εκεί γίνεται μεγάλη μάχη, καθώς δυνατές υποψηφιότητες εκτός του νυν βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου, είναι του Παναγιώτη Βλάχου που κινείται δυναμικά και στηρίζεται από ιστορικά στελέχη και δυο γυναικών που επανέκαμψαν, της Μιλένας Αποστολάκη και της Κατερίνας Μπατζελή.

Γυναίκα εκπρόσωπος;

Πάντα στην προεκλογική περίοδο έχουμε υπηρεσιακούς υπουργούς σε συγκεκριμένα πόστα αλλά και κυβερνητικό εκπρόσωπο. Για τις εκλογές που έρχονται ακούω ότι συζητάνε γυναίκα εκπρόσωπο και μάλιστα από την ΕΣΗΕΑ. Αυτό είχε γίνει και επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Ράλλη όταν τοποθετήθηκε υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο τότε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και μετέπειτα ευρωβουλευτής, Γεώργιος Αναστασόπουλος. Τώρα συζητάνε την νυν πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, την Μαρία Αντωνιάδου.