Ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική. Η δόνηση είχε μέγεθος 5,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε ανοιχτά της Ηλείας, ανατολικά των Στροφάδων. Στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υπάρχουν δύο αναφορές σε σεισμούς ίδιου μεγέθους 5,7 Ρίχτερ στην περιοχή με διαφορά ενός λεπτού.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή περίπου στις 09:10 σήμερα το πρωί, στην Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Όπως ανακοινώθηκε από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πολύ σχυρή σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 στην κλίμακα Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 09:12 ώρα Ελλάδος. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 239 χλμ. ΔΝΔ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων.

Σύμφωνα με την αρχική αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στο Ιόνιο πέλαγος, ανατολικά των Στροφάδων.

Σύμφωνα και με τη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν στον θαλάσσιο χώρο, 36 χιλιόμετρα δυτικά από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Ο πρόεδρος του ΟΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε στην ΕΡΤ: «Περίπου 20 χιλιόμετρα από τον χερσαίο χώρο της Πελοποννήσου. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη και στο Αγρίνιο. Έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο ουσιαστικά. Δεν συνδέεται με ρήγματα τα οποία κατευθύνονται προς την Πελοπόννησο και αυτό είναι αρκετά θετικό. Είναι ένας σεισμός πάντως αρκετά μεγάλος, 5,7 με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ένας σεισμός που δεν έχει επηρεάσει σε επίπεδο αρνητικό την Πελοπόννησο. Βεβαίως υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι στα Στροφάδια έχουμε κάποιες μικροζημιές στο μοναστήρι που υπάρχει εκεί. Παρακολουθούμε το φαινόμενο, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα ανησυχίας για τις γύρω χερσαίες περιοχές».

«Βασικά, είναι ένας σεισμός 5,7 Ρίχτερ. Δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότερης έντασης, ενώ εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός.

«Έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση λόγω του εστιακού βάθους του», σημείωσε επίσης.