Πακιστανικό δικαστήριο παρέτεινε σήμερα την προφυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν για 14 ημέρες προκειμένου να διεξαγάγει έρευνα σε σχέση με τις κατηγορίες ότι άφησε να διαρρεύσουν κρατικά μυστικά, είπε ο δικηγόρος του. Ο Ναΐμ Παντζούθα δήλωσε πως το ειδικό δικαστήριο έκανε τις σχετικές διαδικασίες στη φυλακή Άτοκ, όπου ο Χαν άρχισε στις 5 Αυγούστου να εκτίει την ποινή φυλάκισης τριών ετών για διαφθορά που του έχει επιβληθεί αφού κρίθηκε ένοχος για παράνομη πώληση κρατικών δώρων που είχε λάβει όταν ήταν πρωθυπουργός.
Δικαστήριο ανέστειλε χθες, Τρίτη, την ποινή και είπε πως ο Χαν θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, όμως η αποφυλάκισή του απαγορεύθηκε και παραμένει προφυλακισμένος για την υπόθεση των κρατικών μυστικών. Ο 70χρονος πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας κρίκετ κατηγορείται σε διάφορες υποθέσεις αφότου απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία έπειτα από ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο την οποία έχασε πέρυσι τον Απρίλιο.
Ο Χαν αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και λέει πως οι κατηγορίες σε βάρος του έχουν πολιτικά κίνητρα. Οι υποστηρικτές του Χαν πιστεύουν πως ο ηγέτης τους τιμωρήθηκε επειδή είχε το θάρρος να προκαλέσει τον στρατό που ασκεί κυρίαρχη επιρροή στην πολιτική στο Πακιστάν και πως τα δικαστήρια χρησιμοποιούνται για να τον κρατήσουν εκτός των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα φέτος, αλλά μπορεί να καθυστερήσουν έως τις αρχές του 2024.
Ενώ η ποινή για την υπόθεση διαφθοράς έχει ανασταλεί, η καταδίκη εξακολουθεί να ισχύει, με την Εκλογική Επιτροπή να μην έχει κανένα λόγο να απομακρύνει την απαγόρευση συμμετοχής του Χαν ως υποψηφίου στις εκλογές. Ο Χαν κατηγορείται με βάση τον νόμο περί επίσημων μυστικών ότι δημοσιοποίησε το περιεχόμενο εμπιστευτικού τηλεγραφήματος που εστάλη από τον πρεσβευτή του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες και το χρησιμοποίησε για πολιτικά οφέλη, σύμφωνα με έκθεση για την υπόθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Έρευνας που είδε το Reuters. Ο πιο υψηλόβαθμος σύμβουλός του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, έχει ήδη συλληφθεί και ανακριθεί σε σχέση με την υπόθεση. Ο Χαν υποστηρίζει πως το τηλεγράφημα αποδεικνύει πως η απομάκρυνσή του έγινε με εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών, που όπως είπε άσκησαν πιέσεις στον στρατό του Πακιστάν για να ανατρέψει την κυβέρνησή του επειδή είχε επισκεφθεί τη Ρωσία λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ουάσινγκτον και ο στρατός του Πακιστάν το αρνούνται.