Η κορυφαία Αμερικανίδα διπλωμάτισσα Βικτόρια Νούλαντ συζήτησε χθες Τρίτη (29/8) τηλεφωνικά με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι, στον οποίο επισήμανε πως η Ουάσιγκτον δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διεξαγωγή «έγκαιρων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» στο κράτος της νότιας Ασίας, αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η υπηρεσιακή υφυπουργός (Εξωτερικών) Νούλαντ και ο υπουργός Εξωτερικών Τζιλάνι συζήτησαν τη σημασία που έχει η διεξαγωγή έγκαιρων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών κατά τρόπο που θα συνάδει με τους νόμους και το Σύνταγμα του Πακιστάν», σύμφωνα με το κείμενο.
Το Πακιστάν βιώνει πολιτική κρίση για πάνω από έναν χρόνο, με τον πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Χαν –απομακρύνθηκε από το αξίωμα έπειτα από ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο το 2022– στο επίκεντρο.
Ο κ. Χαν απέδωσε την ανατροπή του στις ΗΠΑ και στον πακιστανικό στρατό. Τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το γενικό επιτελείο αρνούνται πως είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη. Στο ενημερωτικό σημείωμα δεν γίνεται καμιά αναφορά στον Ιμράν Χαν.
Χθες Τρίτη, δικαστήριο του Πακιστάν ακύρωσε καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού για υπόθεση διαφθοράς, όμως θα παραμείνει φυλακισμένος, καθώς δικαστής έχει ήδη διατάξει να παραμείνει υπό κράτηση στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης.
Η καταδίκη του κ. Χαν –ο οποίος παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα, κατά δημοσκοπήσεις– συνεπάγεται πως δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για οποιοδήποτε αξίωμα τα προσεχή πέντε χρόνια.
Υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ανουάρ ουλ Χακ Κακάρ ορκίστηκε στα μέσα Αυγούστου και θα χειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις ως τη διεξαγωγή εκλογών, που όμως δεν αναμένεται να οργανωθούν παρά μετά τον Δεκέμβριο, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακαθορισμού των εκλογικών περιφερειών βάσει της πιο πρόσφατης απογραφής πληθυσμού.
Κύρια αποστολή της χαρακτηρίζεται η οικονομική σταθεροποίηση του Πακιστάν, το οποίο προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας δανεισμού 3 δισεκ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αποτρέποντας τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών.
Αναλυτές σημειώνουν πως εάν η υπηρεσιακή κυβέρνηση συνεχίσει να ασκεί την εξουσία πέραν των συνταγματικών ορίων, ο στρατός θα αδράξει την ευκαιρία που του παρουσιάζεται να ενισχύσει περαιτέρω την εξουσία του.
Από τα 76 χρόνια της ύπαρξης του Πακιστάν ως ανεξάρτητου κράτους, τις τρεις δεκαετίες και πλέον την εξουσία άσκησαν πραξικοπηματίες στρατιωτικοί.
Η κυρία Νούλαντ και ο κ. Τζιλάνι συζήτησαν επίσης κατά τη συνδιάλεξη για τη σταθεροποίηση της οικονομίας του Πακιστάν, χώρας με ΑΕΠ που φθάνει τα 350 δισεκ. δολάρια, και για τη συμφωνία με το ΔΝΤ, κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.