Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε όλους τους εργαζομένους της Wagner και άλλους Ρώσους ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους να ορκιστούν πίστη στο ρωσικό κράτος, όπως γράφει το BBC.
Το διάταγμα ισχύει για οποιονδήποτε συμμετέχει σε στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, βοηθά τον στρατό και υπηρετεί σε μονάδες εδαφικής άμυνας.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα την Παρασκευή, με άμεση ισχύ, δύο ημέρες αφότου οι ηγέτες της Wagner εικάζεται ότι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο.
Ακροδεξιά υπομονάδα της Wagner, γνωστή ως Rusich, σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη το Σάββατο, μια ακροδεξιά υπομονάδα της Wagner, γνωστή ως Rusich, δήλωσε ότι σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Σε ανάρτηση της στο Telegram, η Rusich κατηγόρησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ότι απέτυχε να προστατεύσει το ιδρυτικό μέλος της ομάδας, Γιαν Πετρόφσκι, ο οποίος έχει συλληφθεί στη Φινλανδία για παραβιάσεις βίζας και αντιμετωπίζει έκδοση στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν θέλει να επιβεβαιώσει εκ νέου την εξουσία του μετά την ανταρσία της Wagner
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το διάταγμα Πούτιν αποτελεί μέρος των προσπαθειών να επιβεβαιώσει εκ νέου την εξουσία του μετά την ανταρσία της Wagner τον Ιούνιο.
«Ο Πούτιν θέλει να έχει πιο αυστηρό έλεγχο στη Wagner για να βεβαιωθεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει άλλη κρίση στο μέλλον», είπε στο BBC η Νάτια Σεσκούρια από το Royal United Services Institute, δεξαμενή σκέψης στο Λονδίνο.
Το διάταγμα έρχεται καθώς οι μισθοφόροι της Wagner δεν έχουν προφανή ηγέτη, μετά τη συντριβή ενός αεροπλάνου που εικάζεται ότι μετέφερε τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και άλλους ηγέτες την Τετάρτη, σκοτώνοντας και τους 10 επιβαίνοντες.
Ο όρκος, που περιγράφεται στο διάταγμα ως ένα βήμα για την οικοδόμηση των πνευματικών και ηθικών θεμελίων της άμυνας της Ρωσίας, περιλαμβάνει υπόσχεση για αυστηρή τήρηση των εντολών των διοικητών.
«Είναι ένα κρυφό μήνυμα προς τις υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών να βρουν και να διώξουν μαχητές της Wagner», είπε στο BBC ο Πέτρο Μπουρκόφσκι, επικεφαλής του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών, δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουκρανία.
«Υπακούετε ή πηγαίνετε φυλακή»
Και είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους μαχητές, λέει ο ίδιος: «Ή ορκίζεστε και κρατάτε τα όπλα σας ή αφοπλίζεστε. Υπακούετε ή πηγαίνετε φυλακή».
Λίγες εβδομάδες πριν από την αποτυχημένη εξέγερση του Πριγκόζιν τον Ιούνιο, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε δώσει προθεσμία σε ομάδες μισθοφόρων μέχρι την 1η Ιουλίου για να υπογράψουν στρατιωτικές συμβάσεις, όπως διαβάζουμε στο ίδιο δημοσίευμα.
Ο Πριγκόζιν αρνήθηκε να υπογράψει, γιατί δεν ήθελε η Wagner να λειτουργήσει υπό τις διαταγές του υπουργείου. Ο Πούτιν υποστήριξε το σχέδιο του υπουργείου, το οποίο ήταν το πρώτο δημόσιο χτύπημα κατά του μακροχρόνιου συμμάχου του, Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Η διαμάχη κλιμακώθηκε, οδηγώντας στην ανταρσία του Πριγκόζιν.
Οι επιπτώσεις της ακέφαλης ηγεσίας
Τι επιπτώσεις όμως θα έχει το διάταγμα στους μαχητές της Wagner χωρίς προφανή ηγέτη;
Ο Μπουρκόφσκι, μιλώντας στο BBC, πιστεύει ότι, ως έμπειροι στρατιωτικοί, αποτελούν καλά πλεονεκτήματα για τον ρωσικό στρατό. «Επέλεξαν τη Wagner επειδή η Wagner τους πρόσφερε ειδική μεταχείριση, χωρίς τη γραφειοκρατία του τεράστιου ρωσικού στρατού. Εάν τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης υπό τις διαταγές του Πούτιν, δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει πού, σε ποιον και για ποιον θα πολεμήσουν».
Η Σεσκούρια, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, πιστεύει ότι, αν και το διάταγμα μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, υπάρχουν πιστοί υποστηρικτές του Πριγκόζιν που δεν θα ορκιστούν.
«Αυτό μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στον Πούτιν σε μακροπρόθεσμη προοπτική», λέει.