Ανησυχία επικρατεί αναφορικά με τα νέα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την αντίδρασή του στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή το «μικροσκόπιο» των ΜΜΕ της Τουρκίας βρίσκεται εκ νέου η ελληνοαμυντική συνεργασία (MDCA) και το βλέμμα έχει στραφεί στη χώρα μας.
Το θέμα με τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σημειώνεται πως ήρθε στο προσκήνιο ύστερα από σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) και ζητά από τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση, για τη σχέση ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων βάσεων.
Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ του Newsbeast, οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να επεκτείνουν την στρατιωτική παρουσία τους στη χώρα μας, ιδίως στα νησιά, ένα σχέδιο που απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι στο προσκήνιο βρίσκονται η Σκύρος και η Λήμνος.
Τουρκικές αντιδράσεις
Όπως επισημαίνει σε σχετικό της ρεπορτάζ την Παρασκευή (18/8) η εφημερίδα «Τα Νέα» και η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού οι εθνικιστικές και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αντιδρούν ειδικά στο ενδεχόμενο της κατασκευής στρατιωτικής βάσης στη Σκύρο.
Ειδικότερα οι εφημερίδες «Αϊντινλίκ», «Τουρκιγέ» και «Γενί Σαφάκ» δημοσιεύουν μπαράζ αρνητικών σχολίων με την τελευταία να έχει και άρθρο με τίτλο «Επικίνδυνο παιχνίδι στο Αιγαίο» στο οποίο κάνει λόγο για επίμονες, ανά τα χρόνια, ελληνικές προσπάθειες παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης με την ένταξη αποστρατικοποιημένων νησιών του Αιγαίου στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, με ειδική αναφορά στον ελληνοαμερικανικό παράγοντα.
«Με την επιρροή του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, υπάρχουν σχέδια για νέα παιχνίδια στο Αιγαίο. Ύστερα από πρόταση της Δημοκρατικής Γκρέις Μενγκ, μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προστέθηκε άρθρο στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024 για την προετοιμασία έκθεσης έρευνας για την εγκατάσταση νέων αμερικακών βάσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά άρθρο της Γενί Σαφάκ και συνεχίζει:
«Σύμφωνα με την εξέλιξη αυτή, που διαδόθηκε με μεγάλη χαρά από τα ελληνικά ΜΜΕ, θα εξεταστεί αν μπορούν να προστεθούν νέες στις υπάρχουσες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση δεν αντιταχθεί σθεναρά σε αυτό εγκαίρως, η ισορροπία της Λωζάννης στο Αιγαίο μπορεί να διαταραχθεί σημαντικά εις βάρος της Τουρκίας και μπορεί να συμβεί στο Αιγαίο πολύ περισσότερο από ό,τι η αντιτουρκική συμπεριφορά των ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει στη Συρία».
Όπως προαναφέρθηκε, το σενάριο της βάσης στο νησί επανήλθε με σχετική αναφορά σε τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, με στόχο να ενταχθεί στο τελικό νομοσχέδιο του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) του 2024.
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται. Έχει τεθεί στον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της MDCA τουλάχιστον δύο φορές, με το επιχείρημα ότι η Σκύρος διαθέτει καλές νατοϊκές υποδομές, με εξαιρετικό στρατιωτικό αεροδρόμιό της κι ένα καλό λιμάνι στο κέντρο του Αιγαίου. Η ιδέα όμως δεν εγκρίθηκε από την Ουάσιγκτον, καθώς προτεραιότητα των Αμερικανών ήταν να παραμείνει η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης σε μία «δεύτερη Σούδα» στη στρατιωτική επιλογή που θεωρούν ότι έχει δικαιωθεί.
Εξάλλου, την περίοδο που είχαν γίνει εκείνες οι συζητήσεις , το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν ιδιαίτερα τεταμένο γεγονός που οπωσδήποτε έλαβαν υπόψη τους και οι δύο μεριές.