Ερωτήματα αλλά και φόβο για αλλαγή στάσης σχετικά με το Κυπριακό προκάλεσε η είδηση ότι η Ρωσία θα παράσχει προξενικές υπηρεσίες στα Κατεχόμενα. Η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο παρενέβη στη σχετική συζήτηση με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μια τεχνικού και διοικητικού χαρακτήρα ενέργεια, που δεν έχει καμία πολιτική χροιά.
Συγκεκριμένα, η πρεσβεία τονίζει ότι η Ρωσία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, αλλά και πως πάγια θέση της χώρας παραμένει η λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τους ίδιους, στόχος της κίνησης είναι να καλυφθούν οι ανάγκες πάνω από 50.000 Ρώσων πολιτών που ζουν στα Κατεχόμενα.
Αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν με παράνομο τρόπο στο ψευδοκράτος και ως εκ τούτου δεν μπορούν να περάσουν στο έδαφος της Κύπρου για να λύσουν τα όποια προβλήματά τους. Η Μόσχα υπενθυμίζει παράλληλα πως αντίστοιχα γραφεία λειτουργούν στα κατεχόμενα ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία.
Η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο
Ερώτηση: Ποια είναι η κατάσταση με την προξενική εξυπηρέτηση των Ρώσων οι οποίοι βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου;
Απάντηση: Δεν είναι μυστικό ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων ζει στο βορρά του νησιού, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις – έως μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα. Δεν θα εμβαθύνουμε στις συνθήκες για το πώς έφτασαν εκεί, αλλά αυτό είναι ένα αντικειμενικό, αδιαμφισβήτητο γεγονός. Φυσικά, οι άνθρωποί μας χρειάζονται την προξενική φροντίδα και βοήθεια σε μια σειρά καθημερινών ζητημάτων, την προστασία των νόμιμων τους συμφερόντων.
Ο μηχανισμός παροχής προξενικών υπηρεσιών έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτού του εδάφους, διότι πρόκειται για τη μη αναγνωρισμένη στον κόσμο λεγόμενη “Τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου”. Αυτό απαίτει την ειδική προσέγγιση έτσι ώστε να βρεθούν βέλτιστοι τρόποι, φυσικά, σε στενή επαφή με τους συναδέλφους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σήμερα, όπως και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σύγχρονης ιστορίας των διμερών σχέσεων, η προξενική τους διάσταση συνεχίζει να κατέχει μια από τις κεντρικές θέσεις στο πολιτικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας.
Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της προξενικής προστασίας και της φυσικής φροντίδας των Ρώσων είναι καθαρά διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα, αν και με έντονο ανθρωπιστικό συστατικό. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη θέση αρχών της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Οι προσεγγίσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες, βασίζονται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών υπ΄αριθμ. 541 (1983) και υπ΄αριθμ. 550 (1984).
Προκαλούν σύγχυση ακατάλληλες εικασίες σχετικά με αυτό το θέμα, οι προσπάθειες ανακάλυψης μιας τεχνητής σύνδεσης μεταξύ αυτών των θεμάτων».
Υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου: Βρισκόμαστε σε διαβούλευση
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει εις γνώση του τα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν ενδεχόμενη ρωσική παρουσία, υπό την μορφή προσωρινών διευθετήσεων, για διευκόλυνση προξενικής αρωγής σε Ρώσους υπηκόους που διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα, σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο τονίζει ότι:
«Εντός αυτού του πλαισίου, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης τη σημερινή διευκρινιστική ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία. Υπό το φως των ανωτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε σχετική διερεύνηση στη Λευκωσία, αλλά και σε επίπεδο πρεσβείας μας στη Μόσχα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν και βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Ρωσική Ομοσπονδία προς εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, κατά τρόπο που να συνάδει με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».