Οι σοκαριστικές διαφημίσεις που έχουν αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία της Νέας Υόρκης παραβιάζουν το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου των πωλητών τσιγάρων, αποφάσισε δικαστήριο του Μανχάταν, προσφέροντας μεγάλη νίκη στις καπνοβιομηχανίες.

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο προσέφυγαν οι Philip Morris USA, Lorillard Tobacco Co και R.J. Reynolds Tobacco Co, μαζί με δύο μεγάλους εμπόρους λιανικής και πολυκαταστήματα.

Ο δικαστής αποφάσισε ότι τοποθετώντας τις μακάβριες αφίσες στα σημεία πώλησης, η πόλη υπερέβη την εντολή της, καθώς μόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να τοποθετεί τέτοιους όρους στην προώθηση των τσιγάρων.
«Ακόμη και οι έμποροι της νοσηρότητας έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από το νόμο, για το δικό μας καλό και για το δικό τους», αναφέρει ο δικαστής Τζεντ Ρέηκοφ, στην απόφαση του.

Οι τρεις διαφορετικές διαφημιστικές πινακίδες, οι οποίες έγιναν από το υπουργείο Υγείας από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, απεικονίζουν τις βλαβερές συνέπειες που το κάπνισμα μπορεί να έχει στο σώμα. Συνοδεύονται από μηνύματα, όπως «το κάπνισμα προκαλεί αποσύνθεση των δοντιών», και καταγράφουν τον αριθμό της γραμμής βοήθειας της πόλης για το ξεπέρασμα του καπνίσματος. Απεικονίζουν ένα δόντι σε αποσύνθεση, ασθενείς πνεύμονες και ένα χαλασμένο εγκέφαλο.

Μετά την προσφυγή που έγινε τον Ιούνιο, η πόλη συμφώνησε προσωρινά να μην αναρτήσει τις πινακίδες.
«Έχουμε απογοητευθεί που αυτή η σημαντική πρωτοβουλία για την υγεία, απορρίφθηκε από το δικαστήριο, μελετάμε την απόφαση και εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές», είπε ο νομικός εκπρόσωπος της πόλης Νίκολας Τσιαπέτα, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλουμπεργκ έχει αναγάγει την καταπολέμηση του καπνίσματος σε προσωπική σταυροφορία. Το 2003 προώθησε μία απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ και εστιατόρια που αντιμετώπισε πολλές διαμαρτυρίες, αλλά έκτοτε έχει γίνει ευρέως αποδεκτή. Το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε τα σχέδια του, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί ακόμη, να απαγορευθεί το κάπνισμα σε πάρκα, παραλίες, πεζοδρόμια και άλλους εξωτερικούς δημόσιους χώρους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτεί από τις καπνοβιομηχανίες να τυπώνουν την προειδοποίηση σχετικά με τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας στα πακέτα των τσιγάρων και στις διαφημίσεις. Τον προηγούμενο μήνα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία φαρμάκων αποκάλυψε 36 εικόνες για πιθανά προειδοποιητικά σήματα που δείχνουν νεκρούς καπνιστές, έναν άνδρα που φυσά καπνό στην τραχειοτομή του και μία μητέρα να φυσά καπνό στο πρόσωπο του μωρού της.