Η Βρετανία ήρε σήμερα τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στον Ρώσο επιχειρηματία Όλεγκ Τινκόφ, λίγες ημέρες μετά την έκκληση του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον και εννέα μήνες αφότου ο Τινκόφ, που είχε επικρίνει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αποποιήθηκε τη ρωσική του υπηκοότητα.
Η Βρετανία είχε επιβάλει κυρώσεις στον Τίνκοφ, ιδρυτή της ψηφιακής τράπεζας Tinkoff, έναν μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, κατονομάζοντάς τον ως «εξέχοντα Ρώσο επιχειρηματία» που είχε εμπλακεί σε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για τη ρωσική κυβέρνηση.
Ο Τινκόφ αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό αυτό, επικρίνοντας συστηματικά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πούλησε το μερίδιό του στην Tinkoff Bank και τελικά αποποιήθηκε την ρωσική του υπηκοότητα τον περασμένο Οκτώβριο, λέγοντας ότι δεν ήθελε να συνδεθεί με τον «φασισμό» ή με ανθρώπους που συνεργάζονται με «δολοφόνους».
«Αποφάσισα να αποποιηθώ την ρωσική μου υπηκοότητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ανεξάρτητη Ουκρανία» έγραψε τον Νοέμβριο σε ανάρτηση του στο Instagram. «Είμαι ενάντια στον πόλεμο αυτό και της δολοφονίας ειρηνικών ανθρώπων».
Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε σήμερα: «Η ακόλουθη καταχώριση αφαιρέθηκε από τον ενοποιημένο κατάλογο και δεν υπόκειται πλέον σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ή σε κυρώσεις για υπηρεσίες εμπιστοσύνης».
Ο πρώην μεγιστάνας του ρωσικού πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και ο ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι μεταξύ των διάσημων προσωπικοτήτων που έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους προς τον Τινκόφ.
Η εφημερίδα The Times επικαλέσθηκαν τη Δευτέρα την ακόλουθη δήλωση του Μπράνσον: «Αισθάνομαι έντονα ότι ο κ. Τινκόφ συμπεριλήφθηκε λανθασμένα στον κατάλογο των Ρώσων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ενώ ήταν ένας πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας, δεν υπήρξε ποτέ ολιγάρχης. Τον γνώριζα πάντα ως έναν αυτοδημιούργητο δυναμικό επιχειρηματία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τον συμπαθούσα και τον υποστήριζα και συνεχίζω να τον υποστηρίζω».
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης δήλωσε ότι το Γραφείο αυτό επανεξετάζει όλες τις κυρώσεις.
«Έχοντας λάβει υπόψη όλους τους παράγοντες σε αυτή την περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών στις οποίες προέβη ο κ. Τινκόφ μετά τον χαρακτηρισμό του ως ατόμου στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις, ανακαλέσαμε τον χαρακτηρισμό του αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Η δικηγορική εταιρεία Corker Binning, η οποία εκπροσώπησε τον Τινκόφ, δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση. Οι δικηγόροι του Τινκόφ δήλωσαν ότι η αντίθεση του στην εισβολή οδήγησε τη ρωσική κυβέρνηση στο να τον εξαναγκάσει να πουλήσει το 35% του μεριδίου του στον όμιλο TCS Group, ιδιοκτήτη της Tinkoff, στο Ρώσο δισεκατομμυριούχο Βλαντιμίρ Ποτάνιν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις τελευταίες κυρώσεις που επέβαλαν σήμερα σε 18 πρόσωπα και δεκάδες οργανισμούς συμπεριέλαβαν και την Tinkoff Bank.
Η ψηφιακή τράπεζα της Ρωσίας Tinkoff ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά τις επιπτώσεις των κυρώσεων των ΗΠΑ και του Καναδά στις δραστηριότητές της, που επιβλήθηκαν εναντίον της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Tinkoff είναι ένα από τα 13 επίσημα «συστημικά σημαντικά» πιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας.
Ο Τινκόφ ζει εδώ και καιρό στο εξωτερικό. Από το 1996 είχε εκτός από την ρωσική και την αμερικανική υπηκοότητα, την οποία αποποιήθηκε το 2013, ταυτόχρονα όταν έγινε δισεκατομμυριούχος. Αυτή τη στιγμή έχει την κυπριακή υπηκοότητα, γράφει ο ιστότοπος Svoboda.org.