Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσαν επί τάπητος οικονομικά και αμυντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Βίλνιους. Η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν κράτησε 75 λεπτά, με τον Τούρκο πρόεδρο να αποκαλεί «αξιότιμε φίλε μου» τον Αμερικανό πρόεδρο και του είπε ότι πρέπει να συνεργαστούμε.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαιρέτισε τη θετική κατάληξη μιας σημαντικής διπλωματικής προσπάθειας, στόχος της οποίας ήταν να σταματήσει ο Ερντογάν να «φρενάρει» την υποψηφιότητα της Σουηδίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας ευχήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του «καλή τύχη» ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές του 2024.
Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν αστειεύτηκε κιόλας τονίζοντας στον Μπάιντεν ότι εγώ για πέντε χρόνια θα είμαι εδώ, το ίδιο ελπίζω και για εσένα, αναφερόμενος στις εκλογές που θα γίνουν στις ΗΠΑ το 2024. Θερμά ήταν και τα λόγια από τον Μπάιντεν προς τον Ερντογάν μετά την θετική του απάντηση στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όμως, δεν υπήρξε, όπως περίμενε η τουρκική πλευρά, πρόσκληση στον Ερντογάν για να πάει στον Λευκό Οίκο, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να γίνει στο άμεσο μέλλον.
Την ίδια ώρα, για νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ κάνουν λόγο στα φιλοκυβερνητικά πρωτοσέλιδά του ο τουρκικός Τύπος, ενώ η αντιπολιτευτικές εφημερίδες αναφέρουν ότι «όπως πάντα ο Ερντογάν έβαλε την όπισθεν» αναφερόμενοι στο γεγονός ότι τόσο καιρό έλεγε όχι στην ένταξη της Σουηδίας και τελικά την αποδέχθηκε.
Λευκός Οίκος: Σταθερότητα στο Αιγαίο
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος ανέφερε: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έθεσαν επί τάπητος οικονομικά και αμυντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Βίλνιους.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνεχάρη τον Πρόεδρο Ερντογάν για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον Σουηδό Πρωθυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις προσπάθειες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, χαιρετίζοντας τον τελευταίο γύρο συζητήσεων αναφορικά με τον στρατηγικό μηχανισμό. Συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς υποστήριξής τους προς την Ουκρανία και τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο».
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μενέντεζ για τα F-16, αμέσως μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.