Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα παραστεί στην τελετή της ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ το Σάββατο.

Ο Αμπάς αναμένεται να φθάσει στην Μπραζίλια σήμερα Πέμπτη και μεταξύ άλλων θα τοποθετήσει τον πρώτο λίθο του κτηρίου που θα αποτελέσει την Παλαιστινιακή πρεσβεία στη χώρα της Νότιας Αμερικής. Η Βραζιλία νωρίτερα τον Δεκέμβριο αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος στα σύνορά της πριν τον πόλεμο του 1967.

Ο Ιμπραχίμ αλ Ζέμπεν, επικεφαλής της ειδικής αντιπροσωπείας της ΠΑ στη Βραζιλία, δήλωσε στο Βραζιλιάνικο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ABR ότι ο Αμπάς θέλει να συναντηθεί με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα πριν αυτός αποχωρήσει από την εξουσία για να τον ευχαριστήσει για την διπλωματική αναγνώριση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους κατέρρευσαν νωρίτερα εφέτος μετά την άρνηση του Ισραήλ να τερματίσει την επέκταση των εποικισμών στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν “άλλα διπλωματικά μέσα” από τις άμεσες διαπραγματεύσεις έως ότου το Ισραήλ αποδεχθεί την πλήρη αναστολή της εποικιστικής δραστηριότητας. Αυτά τα μέσα ενδέχεται να περιλαμβάνουν μια προσπάθεια για την αναγνώρισή τους ως κράτος από τον ΟΗΕ και όσο περισσότερες χώρες είναι δυνατόν εντός του 2011.

Μια μικρή ομάδα χωρών, κυρίως στη Νότια Αμερική, όπως η Βραζιλία, έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος τους τελευταίους μήνες.