Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο λίγες μέρες μετά την ανταρσία της Wagner και μπορεί να μη ζήτησε συγγνώμη, ωστόσο φέρεται να επιδιώκει να δολοφονήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως πράξη εξιλέωσης.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι παρά τη «δολοφονία χαρακτήρα» από ρωσικά ΜΜΕ του αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης, οι χιλιάδες στρατιώτες του συνεχίζουν να απολαμβάνουν προνόμια εντός της χώρας, «σαν να μην άλλαξε τίποτα». Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι «βρίσκονται με τα όπλα ανά χείρας», όχι όμως για να μεταβούν σε στρατόπεδα της Λευκορωσίας, αλλά για να επανέλθουν στην Ουκρανία.

Η Daily Mail λοιπόν, επικαλείται τον Ρώσο νομπελίστα Ντμίτρι Μουράτοφ, που διευθύνει το ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Novaya Gazeta -που ίδρυσε ο φυλακισμένος Αλεξέι Ναβάλνι και δηλητηρίασε ο Ρώσος πρόεδρος-, όπου δημοσίευσε σχετικό βίντεο στο YouTube.

Τα κεντρικά γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη

«Ο Πριγκόζιν μπορεί να επιδιώξει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη θηριωδία προς όφελος της Ρωσίας για να επιστρέψει υπό την προστασία του Πούτιν μετά την ένοπλη εξέγερση του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν μπορεί να μη ζητήσει συγχώρεση από τον Πούτιν, αλλά να ενορχηστρώσει μια απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι και να φέρει το κεφάλι του Ουκρανού προέδρου στο Κρεμλίνο. Πρέπει να κάνει κάτι που θα αφαιρέσει τη “ρετσινιά της προδοσίας”, που ο Πούτιν αποκάλεσε “πισώπλατη μαχαιριά κατά της Ρωσίας”», προσθέτει στη συνέχεια.

Η δύναμη της Wagner μετά την ανταρσία

Δυτικοί αναλυτές και πολιτικοί θεώρησαν ότι η ανταρσία της Wagner μπορεί να οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο κατά της Ρωσίας, ειδικά από τη στιγμή ο Πούτιν τη χαρακτήρισε ως προδοσία και τη συνέκρινε με την επανάσταση του Λένιν το 1917, όπου οδήγησε στην αποχώρηση της χώρας από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έτσι, στη χώρα άλλαξαν δύο πράγματα για την οργάνωση. Πρώτον, οι μαχητές της αποσύρθηκαν από το μέτωπο της Ουκρανίας, χωρίς να υφίστανται πλέον απώλειες, αλλά και χωρίς να σταματήσουν οι ενισχύσεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό που λαμβάνει. Δεύτερον, τα ρωσικά ΜΜΕ ξεκίνησαν τη «δολοφονία χαρακτήρα» του Πριγκόζιν, με «χιουμοριστική διάθεση» μέχρι στιγμής.

Η Δύση και πληροφορίες που φέρονται να προέρχονται από την Ουκρανία, αναφέρουν ότι η Wagner, βρίσκεται στο σημείο που «δεν έχει να χάσει κάτι άμα ρισκάρει», αντιθέτως μόνο να κερδίσει. Κυκλοφορούν λοιπόν, διάφορα σενάρια, με τα επικρατέστερα να είναι η εισβολή στο Κίεβο από τα εδάφη της Λευκορωσίας -επειδή είναι κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα- και τώρα ένα κυριολεκτικό κυνήγι του Ζελέσνκι, ώστε να δολοφονηθεί.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, φίλος του Πούτιν και διαμεσολαβητής για να λήξει η ανταρσία, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, διορισμένος από το Κρεμλίνο ως αρχηγός της Wagner και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) το οποίο έχει αξιοπιστία στην αναπαραγωγή των εξελίξεων από τον πόλεμο της Ουκρανίας, σημειώνει ότι «ικανότητά του να δρα ελεύθερα στη Ρωσία υποδηλώνει ότι ο Πριγκόζιν εξακολουθεί να προστατεύεται από ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας ή/και ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στην υπονόμευση της φήμης του στη Ρωσία παρά να τον εξοντώσει σωματικά ή νομικά».

Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της μισθοφορικής οργάνωσης, όμως τα εγκωμιαστικά σχόλια του Αλεξάντερ Λουκασένκο που μεσολάβησε για να σταματήσει η ανταρσία, μαρτυρούν ότι το μέλλον δεν θα είναι ήσυχο σε καμία περίπτωση.

«Δεν πρέπει να χάσει κανείς μια τέτοια μονάδαΜακάρι να πολεμούσε ολόκληρος ο ρωσικός στρατός όπως και αυτοί οι τύποι. Αλλά αυτά είναι τα προβλήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Προέδρου Πούτιν», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά.