Το Ραμπάτ αποφάσισε να αναβάλει τη διεξαγωγή μιας συνόδου στην μαροκινή πρωτεύουσα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των αραβικών χωρών με τις οποίες το εβραϊκό κράτος έχει υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες, γνωστές ως «Συμφωνίες του Αβραάμ», γνωστοποίησε σήμερα ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών, εν μέσω της αυξανόμενης βίας στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με ισραηλινά και μαροκινά μέσα ενημέρωσης, η δεύτερη «σύνοδος της Νεγκέβ» επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο στα μέσα Ιουλίου, αφού είχε ήδη αναβληθεί για την άνοιξη. Αυτή η ετήσια συνάντηση συγκεντρώνει τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που υπέγραψαν τις «Συμφωνίες του Αβραάμ».
Από τα τέλη του 2020, το Ισραήλ εξομαλύνει τις σχέσεις του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ, που συνήφθησαν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
«Έγιναν προσπάθειες να γίνει η σύνοδος το καλοκαίρι. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πολιτικό περιβάλλον που δεν μπορεί να επιτρέψει σε αυτή τη συνάντηση να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα», τόνισε ο επικεφαλής της μαροκινής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αναφερόταν στην κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο κύκλος της βίας έχει στοιχίσει τις τελευταίες ημέρες τη ζωή σε περίπου 20 ανθρώπους, κυρίως Παλαιστίνιους.
Ο Μαροκινός ΥΠΕΞ εξέφρασε τη λύπη του για «οτιδήποτε είναι προκλητικό και μονομερές (…), για οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται από τους ακραίους και από τις δύο πλευρές και ιδιαίτερα από την ισραηλινή πλευρά, καταδικάζοντας «την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση κατά της πόλης Τζενίν».
«Το Μαρόκο απορρίπτει επίσης την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη», η οποία «θέτει σε κίνδυνο τις πιθανότητες ειρήνης στην περιοχή», σύμφωνα με τον Μπουρίτα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την ελπίδα ότι η «σύνοδος της Νεγκέβ» «θα μπορούσε να διεξαχθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς εδώ στο Μαρόκο» σε ένα πιο «ευνοϊκό» περιβάλλον, χωρίς όμως ο ίδιος να προσδιορίσει ημερομηνία.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Ραμπάτ. Ο Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός του Ισραήλ που ήταν ο αρχιτέκτονας της συνόδου όταν ήταν στην εξουσία πέρυσι, τόνισε ότι η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση οδεύει «από αποτυχία σε αποτυχία».
«Δεν πρέπει να ασκείται έτσι η εξωτερική πολιτική», είπε ο Λαπίντ, ο οποίος τώρα ηγείται της αντιπολίτευσης ενάντια στην εθνικιστική-θρησκευτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μετά την εξομάλυνση των σχέσεών τους, το Μαρόκο και το Ισραήλ έχουν επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της συνεργασίας τους, κυρίως στον στρατιωτικό τομέα, της ασφάλειας, του εμπορίου και του τουρισμού.
Από τα τέλη Μαΐου, τρεις Ισραηλινοί υπουργοί καθώς και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και στρατιωτικοί από μια επίλεκτη μονάδα πεζικού, για πρώτη φορά, επισκέφθηκαν το Μαρόκο.
Η προσέγγιση αυτή δεν είναι ευρέως αποδεκτή στην κοινωνία του Μαρόκου, που δεν ξεχνά την παλαιστινιακή υπόθεση. Ειδικά μετά την άνοδο υπερεθνικιστικών και αντιαραβικών κομμάτων στην εξουσία στο Ισραήλ.