Το να είναι κάποιος παντρεμένος με έναν άνθρωπο, ο οποίος καθημερινά είναι χωμένος στη λύπησή του, δεν είναι εύκολο. Όμως, για κάποιους λόγους, μπορούμε να δείξουμε κατανόηση.

Μια γυναίκα μίλησε για τους λόγους για τους οποίους έφτασε στο σημείο να χωρίσει τον ετοιμοθάνατο σύζυγό της, λέγοντας ότι η επί πέντε χρόνια μάχη του με τον καρκίνο επιβάρυνε το γάμο τους, καθώς εκείνος βυθιζόταν στην αυτολύπηση.

Η Yana Fry, 40 ετών, παντρεύτηκε τον εκλιπόντα σύζυγό της όταν ήταν 22 ετών και ονειρευόταν να κάνει οικογένεια μαζί του. Αλλά τα όνειρά της τελείωσαν σύντομα όταν ο σύζυγός της, που τότε ήταν 37 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο των όρχεων. «Πραγματικά, δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε το μέλλον μας», δήλωσε η Fry. «Πώς μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον σου ως νεόνυμφο ζευγάρι όταν παλεύεις με τον καρκίνο;».

«Σε κρίσιμες καταστάσεις, οι άνθρωποι αντιδρούν με δύο τρόπους», συνέχισε. «Ο πρώτος τρόπος είναι όπως, δυστυχώς, έκανε ο σύζυγός μου – να πνίγονται στην αυτολύπηση. Ο δεύτερος τρόπος είναι, αντί να κάθονται να λυπούνται τον εαυτό τους, να ασχολούνται με τους γύρω τους».

Η Fry, η οποία ζούσε στη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της, δήλωσε ότι κανείς δεν τη ρώτησε για το πώς τα πήγαινε κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου. «Είδαμε διάφορα είδη γιατρών. Ούτε ένας άνθρωπος δεν μου προσέφερε ποτέ βοήθεια», παραπονέθηκε. «Ποτέ δεν ρώτησαν, “Χρειάζεστε υποστήριξη; Είστε σε κάποια ομάδα συμβουλευτικής;”».

Ο σύζυγος της Fry συνέχιζε τη θεραπεία για τον καρκίνο του, αλλά η ασθένεια επιδεινώθηκε. «Ευχόμουν να πάνε όλα καλά με τον καρκίνο του πρώην συζύγου μου, αλλά μετά πέρασαν τα χρόνια και άρχισα να χάνω την ελπίδα», θυμάται. «Πέντε χρόνια κράτησαν όλες τις θεραπείες. Άρχισε να αλλάζει η δυναμική της σχέσης μας».

«Μόνο το πέμπτο έτος άρχισα να σκέφτομαι να φύγω», συνέχισε. «Αλλά ένιωθα ότι δεν μπορούσα να πω τίποτα. Όταν κάποιος πεθαίνει δίπλα σου, αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να μιλήσεις για τη δική σου χαρά, επειδή τη συγκρίνεις με τον πόνο του».

Το γεγονός που την ταρακούνησε

Τελικά, η Fry λέει ότι παρακινήθηκε να εγκαταλείψει τον άρρωστο σύζυγό της μετά την αυτοκτονία ενός φίλου της. «Ήταν η πρώτη μου κηδεία και ήταν πολύ σοκαριστική», εξήγησε η Fry για την απροσδόκητη αυτοκτονία του φίλου της. «Στο μυαλό μου εκείνη τη στιγμή, η αυτοκτονία έγινε μια επιλογή, αν και δεν το είχα σκεφτεί ποτέ πριν. Ήμουν σε τόσο άσχημη κατάσταση. Μου ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι αν δεν έσωζα τον εαυτό μου, πιθανότατα θα πέθαινα», είπε δραματικά.

Η Fry στη συνέχεια κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον σύζυγό της, αφήνοντάς τον εμβρόντητο. «Το κύριο μέλημά του ήταν πάντα ο εαυτός του», δήλωσε η ίδια. «Στην αρχή της θεραπείας του, εξακολουθούσε να με ελέγχει. Αλλά ένιωθε ακόμα περισσότερο οίκτο για τον εαυτό του εξαιτίας του διαζυγίου». «Δεν μπορώ να πω ότι με στήριξε ιδιαίτερα», παραδέχτηκε ακόμη για την απόφασή της να τερματίσει τον γάμο τους.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το nypost.com, η Fry λέει ότι εκείνη και ο σύζυγός της σταμάτησαν να μιλούν. Εκείνος ξαναπαντρεύτηκε, αλλά δύο χρόνια αργότερα πέθανε. «Στην πραγματικότητα έμαθα στο Facebook ότι πέθανε. Υπήρχε μια φωτογραφία του από έναν κοινό φίλο και έγραφε: “Αναπαύσου εν ειρήνη”. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν: “Θα αστειεύεσαι. Κάποιος θα μου είχε τηλεφωνήσει και θα μου το είχε πει”. Αλλά κανείς δεν το έκανε», πρόσθεσε με θλίψη.