Τη στιγμή που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις έρευνες διάσωσης του εξαφανισμένου υποβρυχίου κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, αφού το πλήρωμα έχει οξυγόνο για λιγότερο από 40 ώρες, ένας Αυστραλός ειδικός αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει ελπίδα.

Ο Φρανκ Όουεν μίλησε στο BBC και δήλωσε πως ενδεχομένως το σκάφος έχει βγει στην επιφάνεια, όμως επειδή θα φαίνεται ένα πολύ μικρό μέρος του, τότε θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί από την αμερικανική ακτοφυλακή.

Ο εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων υποστηρίζει ότι «υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό».

«Πρώτον, στο σκάφος βρίσκεται ένας συνταξιούχος δύτης του γαλλικού ναυτικού (o 73χρονος Γάλλος εξερευνητής, Πολ Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού). Αυτός λογικά θα ξέρει το πρωτόκολλο για να προσπαθήσει να ειδοποιήσει τις δυνάμεις αναζήτησης… για τα χτυπήματα κάθε μισή ώρα».

Σύμφωνα με τον Φρανκ Όουεν, ένας ακόμα λόγος που είναι αισιόδοξος είναι ότι για να εντοπιστούν αυτοί οι ήχοι, αυτό σημαίνει ότι το υποβρύχιο πρέπει να είναι στην επιφάνεια, ή έστω λίγα μέτρα κάτω από αυτή.

«Κάτω από περίπου 180 μέτρα, η θερμοκρασία του νερού πέφτει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιουργεί ένα στρώμα που κάνει το (σήμα σόναρ) να αναπηδά. Αλλά αν το σήμα εκπέμπεται πάνω από τα 180 μέτρα, τείνει να πηγαίνει αρκετά ευθεία (και να εντοπίζεται)».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν δυστυχώς ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο. Παράλληλα, αναφέρουν ότι το πιο δύσκολο μέρος της επιχείρησης διάσωσης, δεν είναι να βρεθεί το υποβρύχιο, αλλά να βγει στην επιφάνεια.