Μια νέα αποκάλυψη για το ρόλο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η εταιρεία συμβάλει ενεργά στην εξασφάλιση στρατιωτών για την πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως αναφέρεται η παροχή μαχητών έχει λάβει την έγκριση του Κρεμλίνου από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός φέρεται να ιδρύει «εταιρείες ασφαλείας», επί της ουσίας μισθοφορικές εταιρείες, στρατολογώντας μαχητές για να ενισχύσουν τον ρωσικό τακτικό στρατό. Οι μισθοφορικοί στρατοί, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, δημιουργήθηκαν με πρόσχημα τις ανάγκες για ασφάλεια του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας.
Ωστόσο πολλοί εξ αυτών εστάλησαν στην Ουκρανία, λίγο μετά την πρόσληψή τους. Κάποιοι, όπως αναφέρεται, χωρίς τη θέλησή τους. «Θέλω να πω στους συναδέλφους μου στη Gazprom: Μην πηγαίνετε στην Ουκρανία», αναφέρει ένας πρώην φύλακας της Gazprom, σε βίντεο που εξασφάλισε η Wall Street Journal. Ο εν λόγω άνδρας φέρεται να στάλθηκε στην Ουκρανία και να τραυματίστηκε στις μάχες.
Βασικός προορισμός των νέων μισθοφόρων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι το Μπαχμούτ, η πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που αποτελεί το βασικό πεδίο μαχών το τελευταίο διάστημα.
Η νέα στρατολόγηση των μισθοφόρων ενδεχομένως να συνδέεται και με τη ρήξη του Κρεμλίνου με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγού της περιβόητης μισθοφορικής οργάνωσης Wagner. Υπενθυμίζεται πως ο Πριγκόζιν έχει ανακοινώσει την αποχώρηση των μισθοφόρων του από το Μπαχμούτ, αφού πρώτα είχε καταγγείλει σε ακραίους τόνους εγκληματικά λάθη, παραλείψεις και εγκατάλειψη από τον ρωσικό τακτικό στρατό και το υπουργείο Άμυνας. Μάλιστα στα τελευταία του μηνύματα έβαλε στο «κάδρο» της κριτικής και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξοργίζοντας με τη στάση του τη ρωσική ηγεσία.
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως συγκριτικά με τη Wagner, οι μισθοφόροι της Gazprom είναι λιγότεροι σε αριθμό, ωστόσο είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι. Οι μισθοφόροι της Wagner έχουν τη φήμη των ιδιαίτερα βίαιων, φονικών και σκληροτράχηλων μαχητών, ωστόσο οι απώλειες τους στα μέτωπα της Ουκρανίας ήταν πολύ μεγάλες με αποτέλεσμα να αναγνωρίζονται ως οι «αναλώσιμοι» των Ρώσων. Είναι ενδεικτικό πως οι Ουκρανοί συχνά τους αποκαλούσαν «τροφή για τα κανόνια». Ο Πριγκόζιν ισχυρίζεται πως ο λόγος ήταν πως δεν είχαν την απαραίτητη υποστήριξη, επιχειρησιακά αλλά και σε εξοπλισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται απρόθυμος να προχωρήσει σε νέα επιστράτευση γεγονός που ενισχύει το ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη για τη δημιουργία ιδιωτικών – μισθοφορικών στρατών στη Ρωσία, που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στον πόλεμο της Ουκρανίας.