Ο Σι Τζινπίνγκ, μέσω δηλώσεων που έκανε κατά την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στο Πεκίνο, έστειλε μήνυμα στη Δύση. Ο Κινέζος Πρόεδρος υπογράμμισε τη «σταθερή υποστήριξη» Κίνας και Ρωσίας σχετικά με υποθέσεις που αφορούν «θεμελιώδη συμφέροντα».
Η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν εδώ και δέκα χρόνια τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις τους, μια τάση που επιταχύνθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα το Πεκίνο παίζει το παιχνίδι της ουδετερότητας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο ουδέποτε καταδίκασε την εισβολή.
Ο ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν έφθασε τη Δευτέρα στην Κίνα. Χθες, Τρίτη, συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ στη Σανγκάη και στη συνέχεια μετέβη στην κινεζική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Λι Τσιάγνκ και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο ρώσο αξιωματούχο που επισκέπτεται την Κίνα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει με τη Ρωσία τη σταθερή αμοιβαία υποστήριξη στα θέματα που αφορούν θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua). Πρόκειται για μια έμμεση αναφορά και στο ζήτημα της Ταϊβάν, που το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.
Ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε επίσης «να ενισχυθεί ο συντονισμός στους πολυμερείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, οι BRICS και η G20», σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
Από την πλευρά του, ο Μιχαήλ Μισούστιν χαιρέτισε τις διμερείς σχέσεις οι οποίες έχουν φθάσει «σ’ ένα πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο», όπως δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάγνκ.
«Χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό των συμφερόντων της μιας χώρας από την άλλη, την επιθυμία κοινής ανταπόκρισης στις προκλήσεις, κάτι το οποίο συνδέεται με τις αυξανόμενες αναταράξεις στη διεθνή αρένα και την πίεση των παράνομων κυρώσεων από τη συλλογική Δύση», πρόσθεσε.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, με συναλλαγές που έφθασαν το 2022 τα 190 δισεκ. δολάρια (176 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία. Επίσης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, επιτρέποντας στη Μόσχα να περιορίσει σημαντικά τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση. Μάλιστα, οι ρωσικές παραδόσεις ενέργειες στην Κίνα αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% το 2023.
Ο Λι Τσιάνγκ υπογράμμισε χθες, Τρίτη, πως το ύψος των συναλλαγών έχει ήδη φθάσει τα 70 δισεκ. δολάρια (64 δισεκ. ευρώ) τους τέσσερις πρώτους μήνες της χρονιάς – καταγράφοντας ετήσια άνοδο άνω του 40%. «Το εύρος των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζει να αυξάνεται. Τα μεγάλα στρατηγικά προγράμματα προχωρούν επίσης με σταθερό τρόπο», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο κινέζος πρωθυπουργός.