Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έκανε για πρώτη φορά χρήση των νέων εξουσιών που του προσφέρονται από πρόσφατο διάταγμά του, δημιουργώντας ένα ταμείο 2,3 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση περιοχών έπειτα από τις εκτεταμένες πλημμύρες που άφησαν 130.000 ανθρώπους άστεγους.

Η απόφαση έχει εξοργίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία χαρακτηρίζουν ως οιονεί δικτατορία την ανάληψη για το επόμενο 18μηνο εκτάκτων εξουσιών μέσω διαταγμάτων, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο.

Ο Τσάβες δικαιολόγησε τα μέτρα, τονίζοντας πως αυτά θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να απαντήσει αποτελεσματικά στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, εξαιτίας των οποίων κτήρια, γέφυρες και οδικές αρτηρίες καταστράφηκαν ενώ 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι επικριτές του τονίζουν πως ο πρόεδρος κυνικά εκμεταλλεύθηκε την πρόφαση της καταστροφής για να παρακάμψει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, τα οποία πρόκειται να καταλάβουν 40% περισσότερες θέσεις στη νέα Βουλή που θα αναλάβει καθήκοντα από τις 5 Ιανουαρίου.

«Δεν κάνουν τίποτε για τον λαό, αλλά πασχίζουν να με σταματήσουν να εργάζομαι για το καλό του», δήλωσε ο Τσάβες για τους επικριτές του, ανακοινώνοντας το νέο Ταμείο Σιμόν Μπολίβαρ.

Το Ταμείο, που πήρε το όνομά του από τον γνωστό επαναστάτη, απελευθερωτή πολλών νοτιοαμερικανικών κρατών τον 19ο αιώνα, θα ξεκινήσει με 10 δισ. μπολίβαρ (2,3 δισ. δολάρια) και τα αρχικά 506 εκατ. μπολίβαρ θα διατεθούν για οικιστικά σχέδια στην δυτική επαρχία Σούλια, τόνισε ο Τσάβες, επισκεπτόμενος την περιοχή με τον Βολιβιανό ομόλογό του Έβο Μοράλες.