Στους δρόμους βγήκε ο στρατός του Πακιστάν με απόφαση της κυβέρνησης, για να αποκατασταθεί η τάξη έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις που προκλήθηκαν μετά τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν.
Παράλληλα, οι πακιστανικές αρχές συνέλαβαν και έθεσαν υπό κράτηση ηγετικά στελέχη του κόμματος του Χαν κατηγορώντας τα για ενορχήστρωση βίας. Τουλάχιστον τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί–ένας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ και ο άλλος, ο Σαχ Μαχμούντ Κρέσι, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Χαν και αντιπρόεδρος του κόμματός του, νωρίς σήμερα το πρωί.
Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού προσέφυγε κατά της σύλληψής του στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο 70χρονος Χαν, ο οποίος ανατράπηκε τον Απρίλιο του 2022, αλλά παραμένει δημοφιλής και ευελπιστεί να επιστρέψει σύντομα στην εξουσία, προφυλακίστηκε για οκτώ ημέρες από ειδικό δικαστήριο στο Ισλαμαμπάντ χθες, Τετάρτη, για υπόθεση διαφθοράς.
Έπειτα από μήνες πολιτικής κρίσης, στη διάρκεια των οποίων αψηφούσε όλο και πιο ανοιχτά τον παντοδύναμο στρατό, συνελήφθη την Τρίτη στην πρωτεύουσα, ανταποκρινόμενος σε κλήση να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου γι’ αυτήν την υπόθεση.
Η σύλληψη του πρώην αστέρα του κρίκετ προκάλεσε την αγανάκτηση των υποστηρικτών του κόμματός του, του Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (Κίνημα του Πακιστάν για Δικαιοσύνη) πυροδοτώντας συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.
«Αν πιστεύουν ότι η σύλληψη του Ίμραν Χαν θα μας αποθαρρύνει, κάνουν μεγάλο λάθος», είπε ένας από τους υποστηρικτές του, ο Νιάζ Άλι, στην Πεσαβάρ.
«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ίμραν Χαν και θα τον υποστηρίζουμε μέχρι θανάτου», πρόσθεσε.
Ένταση επικρατεί στην εξοπλισμένη με πυρηνικά χώρα με αστυνομικούς και παραστρατιωτικούς να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων. Οι υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας έχουν διακοπεί, ενώ σχολεία και γραφεία παραμένουν κλειστά σε δύο από τις τέσσερις επαρχίες της χώρας.
Διαδηλωτές εισέβαλαν σε κτίρια του στρατού, λεηλάτησαν την κατοικία ενός στρατηγού στην Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν, και πυρπόλησαν δημόσια κτίρια σε άλλες περιοχές .
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα βίαια επεισόδια που έχουν προκαλέσει αστάθεια στη χώρα αυτή της νότιας Ασίας με τα 220 εκατομμύρια κατοίκους, που αγωνίζεται να διαχειριστεί τη σοβαρή οικονομική κρίση.
«Δεν έχει υπάρξει τέτοιο θέαμα τα τελευταία 75 χρόνια. Πολίτες έγιναν όμηροι μέσα στα ίδια τα αυτοκίνητά τους, ασθενείς υποχρεώθηκαν να βγουν από τα ασθενοφόρα, τα οποία στη συνέχεια πυρπολήθηκαν», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Σεμπάζ Σαρίφ.
«Υπάρχει πραγματική εκστρατεία προπαγάνδας κατά του κόμματος Τεχρίκ-ε-Ινσάφ και επιχειρούν να μας παρουσιάσουν ως βίαιους δημιουργούς τρόμου. Το έθνος πρέπει να συνεχίσει με ειρηνικές διαδηλώσεις όπου μπορεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση στον λογαριασμό του Κρέσι στο Twitter.
Η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 1.650 διαδηλωτές στην γενέτειρα του Χαν, την Πουντζάμπ, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός του Σώματος.
Περίπου 80 εργαζόμενοι στο κόμμα του Χαν επίσης συνελήφθησαν στην πόλη Κουέτα στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με την αστυνομία.
Σε άλλη υπόθεση, πακιστανικό δικαστήριο άσκησε χθες δίωξη εναντίον του Χαν για παράνομη πώληση κρατικών δώρων στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, από το 2028 ως το 2022.
Οι υποθέσεις διαφθοράς εις βάρος του είναι δύο από τις πάνω από 100 στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται μετά την απομάκρυνσή του, τον Απρίλιο του 2022, με την ψήφο δυσπιστίας της βουλής.
Αν καταδικαστεί ο Χαν στις περισσότερες απ’ αυτές τις υποθέσεις, θα απαγορεύεται να κατέχει δημόσιο αξίωμα. Βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη χώρα τον ερχόμενο Νοέμβριο.