Η Washington Post σε νέο της άρθρο αναφέρεται στις εκλογές στην Τουρκία και τονίζει ότι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει ακόμη μία θητεία, τότε «ο αυταρχισμός θα δώσει θέση στη δικτατορία».
Συγκεκριμένα, η washingtonpost.com αναφέρει πως όταν ο Τούρκος πρόεδρος ανήλθε στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες, φαινόταν σε πολλούς Τούρκους και στους συμμάχους της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο, σαν ένας σύγχρονος ηγέτης — ένας μετριοπαθής, φιλοδυτικός, φιλοεπιχειρηματικός μεταρρυθμιστής σε μια βαθιά μουσουλμανική χώρα που θα είναι ένα προπύργιο ενάντια στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτή η υπόσχεση έχει σε μεγάλο βαθμό διαλυθεί.
Η μειωμένη δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία επιβεβαιώνει την απογοήτευση πολλών Τούρκων με τον εξαιρετικά εξατομικευμένο αυταρχισμό που ο κ. Ερντογάν οικοδόμησε, βασισμένο στην καταστολή, την υποταγή των διαφορετικών απόψεων και των πάλαι ποτέ ανεξάρτητων θεσμών, και μια βαθύτερη περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες. Η κολοσσιαία κακοδιαχείριση της οικονομίας της Τουρκίας από τον κ. Ερντογάν, μίας από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, έχει διαβρώσει το βιοτικό επίπεδο, αποδεκάτισε την αξία της τουρκικής λίρας και εκτόξευσε τον πληθωρισμό στα ύψη. Δεν είναι περίεργο που τόσοι πολλοί Τούρκοι είναι θυμωμένοι. Ο αντίπαλός του, ένας άχρωμος πρώην γραφειοκράτης, προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Οι εκλογές είναι επίσης μια δοκιμασία της ικανότητας των δημοκρατικών εκλογών να ξετινάξουν τον ζυγό της ολοένα και πιο συγκεντρωτικής διακυβέρνησής του σε μια χώρα 85 εκατομμυρίων κατοίκων. Το διακύβευμα δύσκολα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, πρωτίστως για τους ίδιους τους Τούρκους, οι οποίοι μπορεί δικαιολογημένα να ανησυχούν ότι ο αυταρχισμός θα δώσει θέση στη δικτατορία εάν ο κ. ο Ερντογάν κερδίσει άλλη μια θητεία, αλλά και για την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.
Το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας
Το αμερικανικό δημοσίευμα συνεχίζει και αναφέρει πως η λέξη «σύμμαχος» στην περίπτωση της Τουρκίας έρχεται με έναν αστερίσκο. Ο κ. Ερντογάν, 69 ετών, κυβερνά ένα έθνος στρατηγικής σημασίας στο ΝΑΤΟ, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας. Έχει δημιουργήσει έναν ρόλο για τον εαυτό του ως ένα είδος μεσάζοντα μεταξύ του ΝΑΤΟ, στο οποίο δεσμεύεται από τη συνθήκη, και του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο διατηρεί δεσμούς που έχουν υπονομεύσει τη δυτική συμμαχία, ακόμη και όταν εμπλέκεται σε έναν έμμεσο πόλεμο για να αποκρούσει την καταστροφική επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Υπό τον κ. Ερντογάν, η Τουρκία προμήθευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ήταν ζωτικής σημασίας για την άμυνα της Ουκρανίας, απέκλεισε ρωσικά πολεμικά πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα και βοήθησε στη σύναψη μιας συμφωνίας που άρει τον ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών σιτηρών και άλλων εξαγωγών τροφίμων. Ταυτόχρονα, η Τουρκία θεωρείται ύποπτη ότι είναι βασικός δίαυλος για τα εμπορεύματα που μεταφέρονται στη Μόσχα που έχουν παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις και έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις του κ. Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης ευαίσθητης τεχνολογίας, ηλεκτρονικών και εξαρτημάτων οχημάτων που χρησιμοποιούνται από τον (ρωσικό) στρατό. Αγόρασε ένα προηγμένο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (S-400) παρά τις έντονες ενστάσεις της Ουάσιγκτον και άλλων σημαντικών συμμάχων, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα υπονόμευε την άμυνα του μπλοκ. Και έχει μπλοκάρει τη φιλοδοξία της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρά την υποστήριξη για την υποψηφιότητα της Στοκχόλμης από σχεδόν όλα τα άλλα 30 κράτη μέλη της συμμαχίας.
Το διπλό παιχνίδι της realpolitik, το να παίζει με τη μια πλευρά εναντίον της άλλης επιδιώκοντας να ανυψώσει το ανάστημά του ως «γεωπολιτικού πολιτικού» στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί, είναι κάτι παραπάνω από αιτία δεινών. Ο κ. Ερντογάν ασπάστηκε θέσεις που υπονόμευσαν τη δυτική στρατηγική και έδωσαν στον κ. Πούτιν πολύ περισσότερο χώρο για ελιγμούς. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία έχει πλημμυρίσει την Τουρκία με βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της ροής μετρητών από ολιγάρχες που επιδιώκουν να αποφύγουν τις κυρώσεις. Ο κ. Ερντογάν επωφελήθηκε επίσης από την οικονομική υποστήριξη από άλλα αυταρχικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.
Επιπλέον, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως αν ο κ. Ερντογάν δεν επικρατεί στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου ή σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτός και οι υποστηρικτές του ενδέχεται να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Σε μια χώρα όπου η δημοκρατία ήταν σχετικά σταθερά θεμελιωμένη, αυτές οι ανησυχίες είναι ένα μέτρο του πόσο βαθιά ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας έχει ανατρέψει τους κανόνες – και τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέκταση της αυταρχικής του διακυβέρνησης.