Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας την Πέμπτη 20 Απριλίου πέρασε νόμο που ενδέχεται να επιτρέψει σε εθελοντές από όλη την Ευρώπη να ενταχθούν στην υπηρεσία συνοριακής φύλαξης και να ασκήσουν βία κατά των μεταναστών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το EUObserver, το νομοσχέδιο –που ψηφίστηκε με 69 ψήφους υπέρ, επτά κατά και 24 αποχές- νομιμοποιεί την αμφιλεγόμενη πρακτική του εξαναγκασμού των παράτυπων μεταναστών να πάνε πίσω στη Λευκορωσία, πέρασε σε πρώτη ανάγνωση την Πέμπτη με 69 ψήφους υπέρ, επτά κατά και 24 αποχές. Η νομοθεσία προωθείται μέσω μιας γρήγορης διαδικασίας και έχει προγραμματιστεί για την τελική ψηφοφορία στις 25 Απριλίου.
Αυτό που εκπλήσσει όμως περισσότερο είναι ότι δημιουργεί «χορηγούς» της συνοριακής φύλαξης – εθελοντές που μπορούν να περιπολούν και να ασκούν βία εναντίον μεταναστών και αιτούντων άσυλο, να βοηθούν σε συλλήψεις και να εκτελούν άλλα καθήκοντα περιπολίας. Σύμφωνα με το EUObserver, η Κομισιόν είπε ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να σχολιάσει το σχέδιο νόμου.
Μιλώντας στο EUobserver η δικηγόρος και στέλεχος της ΜΚΟ Sienos Grupė, που ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα Emilija Švobaitė, είπε πως «Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για άτομα από το εξωτερικό να έρχονται». Όπως τόνισε θα μπορούν, για παράδειγμα, ακροδεξιές ομάδες από τη Γερμανία να έρθουν και να περιπολούν μαζί με τους εθνικούς συνοριοφύλακες.
Την ίδια στιγμή, δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι παρατηρητές θα απαγορεύεται να πηγαίνουν στα σύνορα, σύμφωνα με την Emilija Švobaitė. Οι εθελοντές μπορεί να είναι πολίτες οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ, εφόσον μιλούν λιθουανικά και έχουν δηλώσει τη διαμονή τους στη χώρα, να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να μην υπηρετούν επί του παρόντος ως συνοριοφύλακας κάπου αλλού.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν επίσης την πρακτική της λιθουανικής συνοριακής φύλαξης να αναγκάζει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη Λευκορωσία. Μέχρι τώρα η πολιτική αυτή εφαρμοζόταν με διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά τώρα θα γίναι νόμος. «Βασικά νομιμοποιούν τις απωθήσεις στα σύνορα», αναφέρει στο EUObserver, η Monika Guliakaitė-Danisevičienė της ΜΚΟ Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Λιθουανίας.
Παρόμοια σχόλια έκανε η Διεθνής Αμνηστία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οποία περιέγραψε το λιθουανικό νομοσχέδιο ως πράσινο φως στα βασανιστήρια.