Δώδεκα άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση ως αυτό το στάδιο στο πλαίσιο της έρευνας σε εξέλιξη για την πυρκαγιά της προηγουμένης σε νοσοκομείο του Πεκίνου, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 άνθρωποι, κατά νεότερο απολογισμό των θυμάτων που ανακοινώθηκε από τις αρχές και σημαίνει πως ήταν η πιο πολύνεκρη από το 2002 στην κινεζική πρωτεύουσα.
Γύρω από τη δομή υγείας, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας –συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών με πολιτικά– αποθάρρυνε διερχόμενους να παρατηρούν ή να τραβάνε βίντεο στον τόπο της καταστροφής, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η κύρια είσοδος του κτιρίου έμοιαζε άθικτη αν την κοίταζε κανείς από το εξωτερικό, όμως εικόνες από το εσωτερικό, που αναρτήθηκαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Caixin, ο οποίος καταπιάνεται κυρίως με οικονομικά θέματα, δείχνουν κλίνες απανθρακωμένες και τοίχους μαυρισμένους από τις φλόγες.
Σε μια από τις προσόψεις του κτιριακού συγκροτήματος του νοσοκομείου διακρίνονται παράθυρα και τοίχοι με εμφανή σημάδια από καπνούς και τουλάχιστον ένα σπασμένο παράθυρο.
«Δεν έχω συγγενή που νοσηλεύεται ή επλήγη από τη φωτιά, απλά ήρθα να δω την κατάσταση», δήλωσε πενηντάρης κάτοικος της πρωτεύουσας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Νομίζω πως πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία σε νοσοκομείο στην ιστορία του Πεκίνου. Διερωτώμαι τι μπορεί να προκάλεσε τη φωτιά», είπε άλλος πολίτης, επίσης περίπου πενήντα ετών. «Πρόκειται για νοσοκομείο με μάλλον καλή φήμη», τόνισε.
Οι αρχές ειδοποιήθηκαν για την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο νοσοκομείο Τσανγκφένγκ, στη συνοικία Φενγκτάι, χθες λίγο πριν από τις 13:00 (τοπική ώρα· στις 08:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι φλόγες κατορθώθηκε να σβήσουν μισή ώρα αργότερα και σωστικά συνεργεία απομάκρυναν 71 ασθενείς μέσα στις δύο ώρες που ακολούθησαν, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα Ημερησία του Πεκίνου.
Ο νεότερος απολογισμός, που κάνει λόγο για 29 νεκρούς, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λι Ζονγκρόνγκ, αντιδήμαρχο του προαστίου Φενγκτάι, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο. Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε τα «ειλικρινή συλλυπητήριά του» στους συγγενείς των θυμάτων.
Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 21 νεκρούς.
Σύμφωνα με τον κ. Λι, οι 26 από τους νεκρούς ήταν ασθενείς. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε πτέρυγα όπου νοσηλεύονταν ασθενείς σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε.
Στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθησαν δώδεκα πρόσωπα, ανάμεσά τους ο διευθυντής του νοσοκομείου και υπάλληλοι εταιρείας που είχε αναλάβει εργασίες ανακαίνισης σε αυτό, σύμφωνα με τον Σουν Χαϊτάο, αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας του Πεκίνου.
Μέχρι χθες, η πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στην κινεζική πρωτεύουσα ήταν αυτή που είχε εκδηλωθεί τον Ιούνιο του 2002 σε ίντερνετ καφέ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 φοιτητές.
Δραματικές εικόνες ανθρώπων που προσπαθούσαν να σωθούν από τις φλόγες ανεβαίνοντας σε μονάδες κλιματισμού στο εξωτερικό, ή κρεμάστηκαν από σεντόνια, προτού πηδήσουν στο κενό, κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, ωστόσο κάποιες αναρτήσεις για το θέμα διαγράφτηκαν, ιδίως σχόλια που επέκριναν την καθυστέρηση στην ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά την τραγωδία.
Ένα από αυτά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επέκρινε τη διοίκηση του νοσοκομείου διότι καυχιόταν για την ετοιμότητα της δομής υγείας να αντιμετωπίσει πυρκαγιές μόλις τον Φεβρουάριο, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα WeChat· άλλο το ότι «ενώ το έργο των σωστικών συνεργείων ολοκληρώθηκε σε 3,5 ώρες, ο κόσμος έμαθε πως πέθαναν 21 άνθρωποι όταν ήταν πια περασμένες οκτώ το βράδυ»· ένα τρίτο πως «είναι πολύ περίεργο το ότι μάθαμε τόσο λίγα πράγματα για μια πυρκαγιά η οποία στοίχισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους σε μια τόσο μεγάλη πόλη όπως το Πεκίνο».
Ο Γιν Λι, ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, που πήγε επιτόπου, χαρακτήρισε «προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» να προσφερθούν «φροντίδες στους τραυματίες», σύμφωνα με την Ημερησία του Πεκίνου.
Οικογένειες ασθενών ανέφεραν πως δεν έχουν νέα ούτε επαφή με τους δικούς τους, αρκετοί εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι με δυσκολία στη μετακίνηση, ανέφερε η Ημερησία της κινεζικής νεολαίας, άλλη επίσημη εφημερίδα.
Οι θανατηφόρες πυρκαγιές είναι συχνές στην Κίνα, λόγω ανεπαρκειών του κανονισμού για την πυρασφάλεια και της διαφθοράς αξιωματούχων αρμόδιων για την επιβολή του. Ωστόσο, συγκριτικά, είναι πολύ πιο σπάνιες στο Πεκίνο.
Τον Νοέμβριο του 2022, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν εκδηλώθηκε φωτιά σε πολυκατοικία στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων (βορειοδυτικά), προκαλώντας οργή κατά των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς κρίθηκε πως εμπόδισαν το έργο των σωστικών συνεργείων.
Επίσης τον Νοέμβριο, 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Ανγιάνγκ (κεντρικά), που οι αρχές απέδωσαν σε λάθος χειρισμό μηχανήματος από εργαζόμενο.