Την οργή των Αμερικανών ρεπουμπλικάνων φαίνεται πως έχει προκαλέσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστήριξε πως η Ευρώπη θα πρέπει να παλέψει για τη στρατηγική αυτονομία της, προειδοποιώντας παράλληλα για την όξυνση της σύγκρουσης των δύο παγκόσμιων πόλων, των ΗΠΑ και της Κίνας.
«Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να ακολουθούμε στο θέμα της Ταϊβάν και να προσαρμοζόμαστε στους αμερικανικούς ρυθμούς ή στην κινεζική υπεραντίδραση», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξή που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κίνα.
Η δήλωση πραγματοποιήθηκε μάλιστα λίγη ώρα πριν από την έναρξη των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων περικύκλωσης της Ταϊβάν και αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τα κινεζικά ΜΜΕ.
Βουλευτές και γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Politico, εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Μακρόν, αλλά και κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει τα σχόλια του Γάλλου ομολόγου του.
«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η σημαντικότερη πρόκληση για τη δυτική κοινωνία, την οικονομική μας ασφάλεια και τον τρόπο ζωής μας… Η Γαλλία πρέπει να έχει καθαρή θέση για αυτή την απειλή», δήλωσε ο γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Οι δηλώσεις του Μακρόν «ήταν ντροπιαστικές, ήταν επαίσχυντες… και πολύ γεωπολιτικά αφελείς», είπε ο Μάικ Γκάλαχερ, πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κίνα. Οι απόψεις του Γάλλου προέδρου «είναι αποκαρδιωτικές, διότι η απειλή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος προς την Ταϊβάν αποτελεί αυξανόμενο κίνδυνο για την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων», ανέφερε από την πλευρά του ο Μάικλ ΜακΚόλ , πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Εάν η Γαλλία είναι πραγματικά αποφασισμένη να εγκαταλείψει τα δημοκρατικά έθνη υπέρ ενός βάναυσου κομμουνιστικού καθεστώτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επανεκτιμήσουν τη στάση τους απέναντι στη Γαλλία», δήλωσε ο βουλευτής Κρις Σμιθ, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα. Χαρακτήρισε μάλιστα τη δήλωση του Μακρόν «φαινομενική προδοσία της δημοκρατικής Ταϊβάν».
«Ο Μακρόν θέλει οι ΗΠΑ να σώσουν την Ευρώπη από τη ρωσική επιθετικότητα, αλλά προφανώς παίρνουν όρκο ουδετερότητας απέναντι στην κινεζική επιθετικότητα στον Ειρηνικό», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ο γερουσιαστής Τζόν Κόρνιν του Τέξας.