Ένα «τέχνασμα» για να λαμβάνουν πολίτες της Ρωσίας άμεσα διαβατήριο Αργεντινής, που τους επιτρέπει την είσοδο σε περισσότερες από 170 χώρες, σκέφτηκε μια 26χρονη επιχειρηματίας από τη Ρωσία που ζει στο Μπουένος Άιρες.
Η 26χρονη Έλενα Κουκλίνα δημιούργησε την ιστοσελίδα «ArgentinaFamily», η οποία προτρέπει τις Ρωσίδες εγκύους να γεννήσουν στην Αργεντινή έχοντας διπλό όφελος: Ένα ταξίδι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής με πλήρη υγειονομική περίθαλψη (στο απλό πακέτο κόστους 3.500 δολαρίων) ήακόμη και μπέιμπι σίτερ και σοφέρ (στο πολυτελές πακέτο ύψους 15.000 δολαρίων). Επίσης η γέννα στην Αργεντινή δίνει τη δυνατότητα έκδοσης δεύτερου διαβατηρίου, που επιτρέπει την είσοδο ολόκληρης της οικογένειας σε περισσότερες από 170 χώρες.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πριν από περίπου μια εβδομάδα οι αρχές μπήκαν στο πολυτελές ενοικιαζόμενο διαμέρισμά της και κατέσχεσαν 66.920 δολάρια σε μετρητά, φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Η αστυνομία την καταδίωκε από τον Δεκέμβριο.
Όπως όλα δείχνουν, η Έλενα Κούκλινα είχε υφαρπάξει δημόσιους πόρους ενώ είχε πλαστογραφήσει έγγραφα για πάνω από 70 Ρωσίδες εγκύους που εισήλθαν στη χώρα. Το πρακτορείο της έδινε ψεύτικες διευθύνσεις διαμονής, ώστε η διαδικασία πολιτογράφησης να γίνεται πιο γρήγορα. Ερευνάται επίσης η πώληση πιστοποιητικών γέννησης και ταυτοτήτων σε Ρώσους υπηκόους. «Είναι μια επιχείρηση εκατομμυρίων» λέει η Φλορένσια Καρινιάνο. επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Αργεντινής τα τελευταία τρία χρόνια.
Από τη Ρωσία στην Αργεντινή ήρθαν περίπου 10.500 έγκυοι πέρυσι και ο φετινός αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί. Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα, όπως αναφέρει η Καρινιάνο: «Όποιος θέλει να μείνει στη χώρα μας είναι ευπρόσδεκτος. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι πολλές Ρωσίδες δεν μένουν εδώ, παίρνουν απλώς το διαβατήριο και ταξιδεύουν σε άλλες χώρες. Μετά ανακαλύπτουμε Ρώσους κατασκόπους στη Σλοβενία με αργεντίνικο διαβατήριο. Αυτός είναι ο φόβος μας».
Όντως το διαβατήριο της Αργεντινής, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αποτελεί ένα τζάκποτ για πολλούς Ρώσους. Τα παιδιά που γεννιούνται στην Αργεντινή λαμβάνουν αυτόματα την αργεντίνικη υπηκοότητα, ενώ στη συνέχεια οι γονείς μπορούν να ζητήσουν επίσης την υπηκοότητα. Το διαβατήριο της χώρας προσφέρει είσοδο χωρίς βίζα σε 171 χώρες, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να υποβάλει κανείς αίτηση άδειας παραμονής στις ΗΠΑ για δέκα χρόνια.
Πριν από δέκα ημέρες οι αρχές της Αργεντινής απαγόρευσαν την είσοδο σε έξι Ρωσίδες εγκύους. «Οι γυναίκες που έφτασαν στο αεροδρόμιο την 33η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους ήταν μόνες, δεν είχαν χρήματα και δεν είχαν κλείσει πτήση επιστροφής (…) δεν μπορούσαν να μας πουν καν που ήθελαν να πάνε στο Μπούένος Αίρες ή σε ποιο ξενοδοχείο είχαν κάνει κράτηση. Τότε καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ψεύτικους τουρίστες» επισημαίνει η Καρινιάνο. Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορεύει στις γυναίκες που εισέρχονται στην Αργεντινή να γεννήσουν εδώ, αλλά απαιτείται ειδική βίζα.
Ο Φεντερίκο Ντελγκάδο, ο εισαγγελέας που διεξάγει την έρευνα, δεν μπορεί να αναφέρει τίποτα στην Deutsche Welle για την εν εξελίξει διαδικασία. Ωστόσο αυτό που ξεκαθάρισε είναι πως αυτή τη στιγμή οι νομικές έρευνες δεν έχουν καμία σχέση με τη μελλοντική είσοδο εγκύων Ρωσίδων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις των αρχών. Η Αργεντινή, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχει συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία που επιτρέπει την είσοδο για λίγους μήνες. Για τον εισαγγελέα δεν είναι μόνο η προοπτική ενός διαβατηρίου που προσελκύει πολλές εγκύους Ρωσίδες στην Αργεντινή αλλά και η εξαιρετική ιατρική περίθαλψη.
«Τόσο το κρατικό όσο και το ιδιωτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Αργεντινή είναι πολύ καλά, δεν φοβούνται συγκρίσεις με τη νότια Ευρώπη. Το γεγονός επίσης πως η Αργεντινή είναι πολύ φθηνή για όσους μπορούν να πληρώσουν με δολάρια, δικαιολογεί το γιατί τόσες γυναίκες από την άλλη άκρη του κόσμου επιθυμούν να γεννήσουν εδώ». Στο Μπουένος Άιρες οκτώ νοσοκομεία έχουν εξελιχθεί σε σημεία επαφής των Ρώσων εγκύων. Για παράδειγμα στο ιδιωτικό νοσοκομείο Sanatorio Finochietto τον Δεκέμβριο ένα στα τρία μωρά γεννήθηκε από Ρώσους γονείς. Η Φλορένσια Καρινιάνο χαίρεται για τις νέες μητέρες αλλά συνεχίζει λέγοντας πως: «Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε μαιευτήριο για όλο το κόσμο».