Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε κρίσιμο έτος το 2023 καθώς η χώρα του προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της στην προσπάθεια να απωθήσει τον ρωσικό στρατό από την επικράτειά της και να βάλει τέλος στον πόλεμο.

«Η προτεραιότητά μας είναι το Μπαχμούτ, η Κρεμινά και το Ντονμπάς γενικότερα», είπε ο Ζελένσκι αρχικά και συνέχισε: «Εξετάζουμε τις πιθανές κινήσεις του εχθρού στο ανατολικό μέτωπο και ποιες θα είναι οι δικές μας δράσεις. Αποφασίσαμε ποια βήματα θα κάνουμε στο άμεσο μέλλον. Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε την άμυνά μας και τις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας για το επόμενο έτος. Θα είναι καίριας σημασίας».

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του αντιλαμβάνεται «το ρίσκο στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά αντιλαμβανόμαστε τί πρέπει να κάνουμε την άνοιξη και ως εκ τούτου αντιλαμβανόμαστε τα αποτελέσματα που περιμένουμε από ολόκληρο τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», τόνισε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως οι ειδικοί των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας βρήκαν τον τρόπο να μεταφέρουν στα διάφορα μέτωπα επισκευασμένο εξοπλισμό, αλλά και να κάνουν λειτουργικό για τους σκοπούς του ουκρανικού στρατού, τον στρατιωτικό εξοπλισμό που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι. Επιπλέον, ανέφερε πως έπειτα από τη συζήτηση που είχε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, περιμένει από την Ιταλία να βοηθήσει στο έργο της ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας. Η Ιταλία θα παρέχει βοήθεια δέκα εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση.

Τέλος, τόνισε πως συζήτησε με τον επικεφαλής του επενδυτικού fund BlackRock και ανέφερε πως αυτή είναι μια ακόμη «απόδειξη πως ο πολιτισμένος κόσμος πιστεύει στη νίκη μας». Δήλωσε πως στελέχη του fund ήδη βοηθούν τους Ουκρανούς να δημιουργήσουν fund για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου.

This week will be important for Ukraine from a political point of view. We are entering the next year and must retain a common understanding of our national goals.Of course, this is the liberation of our land from the enemy, as well as the restoration of Ukraine, the return of our people home, the further rapprochement of our state with key partners, the opening of new opportunities for Ukraine in the world – these are all tasks for the near future. And not only for the state, but also for each and every one of us.Soon I will present my view on the implementation of these tasks in the annual Message to the Verkhovna Rada on the external and internal situation of Ukraine. I want this Message to be not a report, but our conversation about the coming year.Thank you to everyone who works for Ukraine! Thank you to everyone who fights for our independence! Thank you to all the units of our defense forces, which bring the defeat of the enemy closer!Glory to Ukraine!

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, December 27, 2022

«Το Κίεβο θα βιώνει ξαφνικές διακοπές ρεύματος όλο τον χειμώνα»

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του δήμου του Κιέβου, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι υποχρεωμένοι να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να υφίστανται ξαφνικές διακοπές της ηλεκτροδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

«Θα χρειαστεί να υπομείνουμε αυτές τις συνθήκες όλο τον χειμώνα», τόνισε ο αντιδήμαρχος Κιέβου Πέτρο Παντελέγεφ σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το δίκτυο διανομής στο Κίεβο, όπως και σε πολλές άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας συστηματικών ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων.

Εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα για να αποκαταστήσουν το σύστημα, όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη, παραδέχθηκε ο κ. Παντελέγεφ. Ειδικά τις εργάσιμες ημέρες, όταν οι καταναλώσεις είναι υψηλότερες, οι δυνατότητες δεν αρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση, προειδοποίησε ο αξιωματούχος.

Τον Οκτώβριο, ο στρατός της Ρωσίας έβαλε στο στόχαστρο τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές. Ο κίνδυνος να υπάρξουν νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στο δίκτυο παραμένει οξύς, προειδοποίησε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ εξέφραζε την ελπίδα πως οι Ουκρανοί θα περάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς χωρίς διακοπές ρεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Ωστόσο αναγνώρισε κι αυτός ότι ο κίνδυνος να εξαπολυθούν νέα πυραυλικά πλήγματα εναντίον του δικτύου είναι μεγάλος.