Ο Λοράν Γκμπάγκμπο, ένας από τους δύο ανακηρυχθέντες προέδρους της Ακτής Ελεφαντοστού, μπορεί να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Γαλλία να πιέζει άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ να μην τον συμπεριλάβουν στις σχεδιαζόμενες κυρώσεις επί του παρόντος, δήλωσαν χθες Πέμπτη ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η ΕΕ συμφώνησε τη Δευτέρα να επιβάλει περιορισμούς στη βίζα και «πάγωμα» στα περιουσιακά στοιχεία του Γκμπάγκμπο και των υποστηρικτών του.

Ωστόσο, διπλωμάτες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποφασίσει υπέρ μίας σταδιακής επιβολής κυρώσεων, που αρχικά να μην συμπεριλαμβάνει τον Γκμπάγκμπο στον κατάλογο με τους 18 αξιωματούχους, παρά μόνο σε περίπτωση κλιμάκωσης της βίας.

Η απόφαση αυτή μπορεί να εγκριθεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

«Η Γαλλία δεν θέλει να είναι (ο Γκμπάγκμπο) στη λίστα καθώς θεωρεί ότι χρειάζεται να έχει μία ακόμη απειλή στο οπλοστάσιό της», δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Νωρίτερα χθες οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι αφρικανικές δυνάμεις έδωσαν στον Γκμπάγκμπο τελεσίγραφο να εγκαταλείψει τη χώρα «μέσα σε λίγες μέρες» διαφορετικά θα υποστεί κυρώσεις, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Γκμπάγκμπο αυτοανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου χαρακτηρίζοντας «νοθεία» το αποτέλεσμα της επίσημης εκλογικής επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο νικητής είναι ο αντίπαλός του, Ουατάρα, τον οποίο αναγνώρισαν ως πρόεδρο τα Ηνωμένα Εθνη, οι ΗΠΑ, οι αφρικανικές χώρες και η Γαλλία.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Πέμπτη τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ακτή του Ελεφαντοστού με αφορμή το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών τον περασμένο μήνα.