Ξεχειλίζει η οργή στην Κίνα τα συνεχόμενα lockdown. Μετά τα επεισόδια αλλά και τα σκηνικά «τρέλας» των προηγούμενων ημερών, τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό των ηλικιωμένων που έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19, οι αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό εμπόδιο: τον φόβο πολλών ότι το εμβόλιο θα τους κάνει κακό.

Η προσέγγιση της Κίνας απέναντι στον ιό βρίσκεται ενώπιον «νέων συνθηκών και νέων καθηκόντων» χάρη στον λιγότερο επικίνδυνο χαρακτήρα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού και την πρόοδο του εμβολιασμού, δήλωσε η αντιπρόεδρος Σουν Τσουνλάν απευθυνόμενη χθες, Τετάρτη, στην Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC).

Ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ομάδων θεωρούνταν πάντα κρίσιμος παράγοντας προκειμένου η Κίνα να ανοίξει και πάλι, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πολιτικής της «μηδενικής covid». Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι στόχος του είναι να βελτιώσει την προσβασιμότητα στα εμβόλια και να ξεκινήσει στοχευμένα προγράμματα εμβολιασμού σε οίκους ευγηρίας και άλλους χώρους ώστε να ανοσοποιηθούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών. Επίσης δεσμεύθηκε να ανανεώσει τις προσπάθειές του να παρουσιάσει τα οφέλη του εμβολίου, όμως το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι να καταφέρει να πείσει τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την απουσία αποτελεσματικότητας είναι πιθανόν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αρνούνται ή καθυστερούν τον εμβολιασμό τους», δήλωσε η Φλόρενς Ζανγκ ερευνήτρια στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Τζινάν στην Κίνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει έρευνες για τη διστακτικότητα έναντι των εμβολίων μεταξύ των ηλικιωμένων στην Κίνα.

Πρόσβαση

Οι αρχές στην Κίνα προσφέρουν το εμβόλιο κατά της covid-19 στους ηλικιωμένους από τον Απρίλιο του 2021, αλλά ο ρυθμός των εμβολιασμών μειώθηκε αισθητά φέτος.

Ως τον Νοέμβριο το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που είχαν εμβολιαστεί πλήρως έφτασε το 86,4%, ανεπαίσθητη αλλαγή σε σχέση με το 85,6% τον Αύγουστο. Το ποσοστό αυτών που είχαν λάβει αναμνηστική δόση αυξήθηκε στο 68,2% τον Νοέμβριο έναντι 67,8% τον Αύγουστο. Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό, με έρευνες να δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν εμβολιάζονται όχι μόνο επειδή είναι επιφυλακτικοί προς τα εμβόλια της covid αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως η υγεία, η κινητικότητα και η πρόσβαση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει εμβολιασμό κατά της covid σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα για ηλικιωμένους, αν και μόνο το 3% των ηλικιωμένων Κινέζων ζουν εκεί.

Η ανακοίνωση για τη δημιουργία ειδικών οχημάτων εμβολιασμού και προσωρινών σταθμών εμβολιασμού ενδέχεται τελικά να είναι πιο αποτελεσματική, με τις αρχές να δεσμεύονται ότι θα προσφέρουν υπηρεσίες πόρτα- πόρτα σε όσους είναι κατάκοιτοι ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, ενώ θα τους προσφέρει και προσωπικό το οποίο θα παρακολουθεί την υγεία τους μετά τον εμβολιασμό.

Πολιτικά αιτήματα

Καθώς πλησιάζει η τρίτη επέτειος από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ουχάν, είναι σαφές ότι οι κάτοικοι έχουν κουραστεί. Η Φονική πυρκαγιά στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, έδωσε το έναυσμα για τις διαδηλώσεις του σαββατοκύριακου, καθώς ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου κατήγγειλαν ότι οι υγειονομικοί περιορισμοί εμπόδισαν το έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές φώναξαν και συνθήματα με πολιτικά αιτήματα, με ορισμένους να αξιώνουν ακόμη και την παραίτηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος τον περασμένο μήνα εξασφάλισε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της χώρας. Ο αυστηρός έλεγχος των πληροφοριών από τις αρχές και οι υγειονομικοί περιορισμοί στις εσωτερικές μετακινήσεις στην Κίνα περιπλέκουν την εκτίμηση του συνολικού αριθμού των διαδηλωτών στη χώρα. Ωστόσο, διαμαρτυρία σε αυτήν την έκταση είναι κάτι το σπάνιο στην χώρα, δεδομένης της καταστολής κάθε μορφής άμεσης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Οι κινητοποιήσεις του 1989 είχαν τερματιστεί με αιματηρή καταστολή όταν επενέβη ο στρατός, με επίκεντρο την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Χθες, ανακοινώνοντας τον θάνατο του πρώην προέδρου Ζιανγκ Ζεμίν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία ακριβώς μετά την Τιενανμέν, το Κομμουνιστικό Κόμμα υπογράμμισε την ικανότητά του να επαναφέρει την ηρεμία κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων.