Η στρατηγική της Κίνας για τον έλεγχο του κορονοϊού με lockdowns, μαζικά τεστ και καραντίνες έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη δημόσια οργή εναντίον του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος εδώ και δεκαετίες. Αρχικά, η Κίνα πέτυχε να καταστείλει τον ιό, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκαν περισσότερες μεταδοτικές παραλλαγές και τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει δυσκολέψει, με νέους αριθμούς ρεκόρ, γράφει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Guardian.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν επικρίνει τις μεθόδους της Κίνας ως μη βιώσιμες, οπότε με τα κρούσματα και τη δημόσια δυσαρέσκεια να αυξάνονται, γιατί η Κίνα εξακολουθεί να ακολουθεί τη στρατηγική zero-Covid;

Εμβόλια

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την πρώτη ανίχνευση της Covid-19 στην Ουχάν, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα παραμένει πολύ χαμηλότερος από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός είχε πολύ μικρή έκθεση στον ιό και το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει χαμηλότερο από ό,τι σε πολλές παρόμοιες χώρες.

Η Κίνα αρνήθηκε να εισάγει διεθνή εμβόλια και χρησιμοποιεί μόνο εγχώρια εμβόλια που έχουν βρεθεί ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά από αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως αλλού.

«Δυστυχώς, τα εμβόλια στην Κίνα δεν ήταν πολύ καλά», λέει ο Δρ Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο βρετανικό University of East Anglia, προσθέτοντας ότι τα επίπεδα εμβολιασμού των πιο ευάλωτων ανθρώπων της Κίνας είναι χαμηλά και μεγάλο μέρος της προστασίας που παρέχεται από τα εμβόλια. έχει πλέον ξεθωριάσει για όσους έχουν εμβολιαστεί εδώ και πολύ καιρό.

Πολλοί ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες λένε ότι η Κίνα πρέπει τώρα να εισάγει τα εμβόλια mRNA που κατασκευάζονται από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna, παρά τις προφανείς πολιτικές προκλήσεις από την αναγνώριση των αδυναμιών των εγχώριων εμβόλων της.

Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια και η κούραση είναι επίσης παράγοντες. Γράφοντας στον Guardian, ο καθηγητής Devi Sridhar, πρόεδρος της παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λέει ότι οι αναφορές δείχνουν ότι μόνο το 40% περίπου των άνω των 80 ετών έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο και εκατομμύρια παραμένουν μη εμβολιασμένοι.

«Η Κίνα δεν προώθησε το εμβόλιο σε ομάδες ηλικιωμένων μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε δημιουργηθεί σημαντικός σκεπτικισμός για τα εμβόλια… η χαμηλή αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων χωρίς mRNA ήταν επίσης ανησυχητική: μελέτες έδειξαν ότι η προστασία εξασθενούσε γρήγορα και ήταν μη ανιχνεύσιμο μετά από έξι μήνες».

Ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης

Η Κίνα έχει αναφέρει πολύ λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με άλλες μεγάλες χώρες και έχει έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς κατά κεφαλήν θανάτων στον κόσμο, αλλά τελικά θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της, ένα βήμα που θα φέρει αναπόφευκτα κύμα ασθενειών, λέει ο Δρ Χάντερ.

Η εταιρεία αναλύσεων υγείας Airfinity δημοσίευσε προβλέψεις τη Δευτέρα, εκτιμώντας ότι έως και δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν με θάνατο εάν η χώρα άρει την πολιτική της για μηδενικό Covid, δεδομένων των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμών και της έλλειψης φυσικής ανοσίας στον πληθυσμό της.

Οι προετοιμασίες της Κίνας για τη ζωή μετά τη zero-Covid έχουν επίσης τεθεί υπό αμφισβήτηση από τους αναλυτές. Ενώ πολλά έθνη χρησιμοποίησαν τον χρόνο που τους δόθηκε από τα lockdown για να αυξήσουν την ικανότητα εντατικής θεραπείας, η Κίνα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με πολλά άλλα ασιατικά έθνη.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα έχει λιγότερα από πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με σχεδόν 30 στην Ταϊβάν και περισσότερα από 10 στη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη.

Σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια σπάνια κριτική για το σύστημα υγείας της χώρας, ένα πρόσφατο άρθρο – σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην κρατική εφημερίδα People’s Daily της Κίνας ανέφερε έναν αναλυτή φαρμακευτικών ειδών ότι η πλήρης επαναλειτουργία μπορεί να «απειλήσει ένα σύστημα υγείας που έχει σήμερα πολύ λιγότερες κλίνες ΜΕΘ. από εκείνες άλλων ανεπτυγμένων χωρών».

Υπάρχει μια γενικότερη άποψη ότι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την άνιση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, πιθανότατα θα οδηγούσαν σε μεγάλο αριθμό θανάτων εάν ο ιός απειλούσε να μολύνει τον πληθυσμό της χώρας που υπολογίζεται σε 1,4 δισεκατομμύρια.

Τι ακολουθεί

Οι ειδικοί παγκοσμίως συμφωνούν ότι η στρατηγική zero-Covid που εφαρμόζει το Πεκίνο είναι μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, μπροστά στις χωρίς προηγούμενο διαδηλώσεις, υπάρχουν μικρές ενδείξεις ότι οι αρχές είναι πρόθυμες να χαλαρώσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Πρωτοσέλιδο άρθρο στην κρατική εφημερίδα της Κίνας, «Global Times», επισημαίνει ότι, «σε σύγκριση με τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα αντιμετωπίζει μια πολύ πιο σκληρή μάχη με τη νόσο Covid. Οι συντάκτες του άρθρου παραθέτουν έναν ανώνυμο εμπειρογνώμονα που προειδοποιεί ότι οι αρχές μπορεί να χρειαστεί να λάβουν «υπερβολικά μέτρα».

Ωστόσο, σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα «νεύμα» στην αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια, είναι ότι ο πρώην συντάκτης των «Global Times», Hu Xijin, έχει αναγνωρίσει τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα και παραδέχτηκε ότι, «με τη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας, τα πνεύματα θα ηρεμούσαν σύντομα». «Οι περισσότεροι Κινέζοι δεν φοβούνται πλέον ότι θα μολυνθούν. Η Κίνα μπορεί να βγει από τη σκιά της νόσου Covid-19 νωρίτερα από το αναμενόμενο».