Σε 40 ανέρχονται οι ξένοι υπήκοοι οι οποίοι έχουν συλληφθεί στο Ιράν καθώς συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Αμινί που είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά το θάνατο της 22χρονης κουρδικής καταγωγής Ιρανής Μαχσά Αμινί, που είχε τεθεί υπό κράτηση στις 16 Σεπτεμβρίου από την αστυνομία ηθών επειδή η ενδυμασία της θεωρήθηκε «ανάρμοστη».

«Μέχρι στιγμής, 40 ξένοι υπήκοοι έχουν συλληφθεί για την ανάμιξή τους στις διαμαρτυρίες» επεσήμανε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης Μασούντ Σετιαγεσί χωρίς να αποκαλύψει τις εθνικότητές τους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Σεπτέμβριο η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει πως εννέα Ευρωπαίοι είχαν συλληφθεί για συμμετοχή στις διαματυρίες.

Η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει ξένους εχθρούς και τους πράκτορές τους ότι ενορχήστρωσαν τις διαμαρτυρίες, οι οποίες μετατράπηκαν σε λαϊκή εξέγερση από Ιρανούς προερχόμενους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε μια από τις πιο τολμηρές αμφισβητήσεις των ιερωμένων που κυβερνούν από την επανάσταση του 1979.