Μολονότι για τις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη στις ΗΠΑ τα πρωτοσέλιδα μονοπωλούν οι βουλευτές, οι γερουσιαστές και οι κυβερνήτες που αναμετρήθηκαν, οι Αμερικανοί μετείχαν επίσης στον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό περίπου 100 δημοψηφισμάτων, τα οποία, αν και δεν έχουν λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις στα μέσα ενημέρωσης, μπορούν δυνάμει να μεταμορφώσουν την καθημερινή τους ζωή.

Μεταξύ των δημοψηφισμάτων αυτών, αυτά που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη προσοχή συνδέονταν, όπως ήταν αναμενόμενο, με την άμβλωση. Αυτά απέφεραν μια σειρά από νίκες στους υποστηρικτές του δικαιώματος στην εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης.

Η Καλιφόρνια, το Βερμόντ και το Μίσιγκαν αποδέχθηκαν την τροποποίηση των Συνταγμάτων των πολιτειών τους για να εγγραφεί σε αυτό το δικαίωμα στην άμβλωση.

Επίσης, μολονότι δεν αναμενόταν, οι ψηφοφόροι της συντηρητικής πολιτείας του Κεντάκι απέρριψαν πρόταση εχθρική προς τις αμβλώσεις και τον ίδιο δρόμο φαίνεται ότι ακολούθησαν και αυτοί της Μοντάνα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

Το θέμα των ιατρικών δαπανών αποτέλεσε επίσης αντικείμενο δημοψηφισμάτων, στη χώρα αυτή που είναι γνωστή για τις αυξημένες τιμές τους.

Στην Νότια Ντακότα, αν και ρεπουμπλικανική, ψηφίστηκε από μεγάλη πλειοψηφία να διευρυνθεί η πρόσβαση στην Medicaid, την ασφάλιση υγείας που παρέχεται από το κράτος σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

Η Αριζόνα δείχνει επίσης να βρίσκεται σε πορεία έγκρισης κειμένου που περιορίζει το ιατρικό χρέος, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Δουλεία

Άλλο κρίσιμο ζήτημα των δημοψηφισμάτων αυτών ήταν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δουλεία. Περισσότερα από 150 χρόνια μετά την κατάργησή της με την 13η τροπολογία, οι ψηφοφόροι σε 5 πολιτείες καλούνταν να αποφασίσουν για εξαίρεση που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ σε μεγάλο μέρος της χώρας: την καταναγκαστική εργασία κρατουμένων.

Η Αλαμπάμα, το Όρεγκον, το Τενεσί και το Βερμόντ απαγόρευσαν την «δουλεία» ή την «επιβαλλόμενη σκλαβιά» ως τιμωρία για εγκλήματα ή για την εξόφληση χρεών και προστίμων.

Οι ψηφοφορίες αυτές δεν θα οδηγήσουν αυτομάτως στην αλλαγή του καθεστώτος αυτού για τους κρατούμενους, αλλά μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για δικαστικές διαδικασίες.

Μόνον η Λουιζιάνα απέρριψε την πρόταση αυτή. Ωστόσο το κείμενο που τέθηκε στο δημοψήφισμα ήταν αμφιλεγόμενο, καθώς κρίθηκε υπερβολικά περίπλοκο.

Περίπου 20 πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να επιτρέπουν αυτό το είδος καταναγκαστικής εργασίας.

Ναρκωτικά

Όπως συμβαίνει συνήθως στα δημοψηφίσματα αυτά, οι ψηφοφορίες σχετικά με τις ναρκωτικές ουσίες είχαν μικτά αποτελέσματα.

Το Άρκανσο, όπως και η Βόρεια και η Νότια Ντακότα τάχθηκαν κατά της νομιμοποίησης της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς και της κατοχής της σε περιορισμένη ποσότητα.

Αντιθέτως, οι κάτοικοι του Μέριλαντ και του Μισούρι ψήφισαν υπέρ του να επιτραπεί αυτό, όπως συμβαίνει σε 19 αμερικανικές πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, όπου έχει ήδη εγκριθεί.

Επίσης, ακόμη δεν έχει κριθεί το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος στο Κολοράντο, όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων για πρόταση αποποινικοποίησης της χρήσης και της κατοχής ορισμένων παραισθησιογόνων μανιταριών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, που χαρακτηρίζονται «φυσικά φάρμακα».

Μισθοί

Ευρεία πλειοψηφία των κατοίκων της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον, προπύργιο των Δημοκρατικών, αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με φιλοδωρήματα θα πρέπει να αμείβονται με τον νόμιμο κατώτατο μισθό ως το 2027.

Οι μισθωτοί αυτοί, οι οποίοι είναι πολλοί στον τομέα της εστίασης, έπρεπε μέχρι τώρα να αμείβονται με τουλάχιστον 5,35 δολάρια την ώρα, ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 16,10 δολάρια μακροπρόθεσμα.

Παρόμοιο κείμενο είχε ήδη ψηφιστεί το 2018, προτού απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Οι ψηφοφόροι της Νεμπράσκα ενέκριναν παρόμοια πρωτοβουλία, η οποία προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός στην πολιτεία θα αυξηθεί σταδιακά από 9 σε 15 δολάρια ως το 2026.

Εκλογικό σύστημα

Τα δημοψηφίσματα της Τρίτης ανέδειξαν επίσης την ένταση που επικρατεί όσον αφορά τους κανόνες ψηφοφορίας. Οι κατηγορίες για νοθεία -τις οποίες απέρριψαν οι αρχές- έδιναν και έπαιρναν μεταξύ της βάσης των ρεπουμπλικανών, κυρίως στην πολιτεία κλειδί της Αριζόνας.

Αρκετά δημοψηφίσματα, ορισμένα από τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών του 2020, είχαν εξάλλου στόχο την αλλαγή των κανόνων που πλαισιώνουν τις εκλογές.

Το Κονέτικατ, μια από τις ελάχιστες πολιτείες που δεν έχει ακόμη εγκρίνει την πρόωρη ψηφοφορία, άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή της.

Το Μίσιγκαν ψήφισε επίσης υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων όσον αφορά τη διαδικασία αυτή, ενώ η Νεμπράσκα ψήφισε την σκλήρυνση της διαδικασίας επαλήθευσης ταυτότητας, αξιώνοντας αναγνωριστικό έγγραφο στο οποίο θα υπάρχει φωτογραφία.