Να ασκήσει πίεση στη Ρωσία με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ζήτησε από την Κίνα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Πεκίνο, την πρώτη δυτικού ηγέτη μετά την επαναβεβαίωση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Ο πρόεδρος Σι κι εγώ συμφωνούμε ότι οι ρωσικές απειλές με πυρηνικά όπλα είναι ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Με τη χρήση πυρηνικών όπλων, η Ρωσία θα περνούσε τη γραμμή που χαράσσεται από κοινού με τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κετσιάνγκ. Προηγουμένως είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Σι.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε στην Κίνα ως «μεγάλη χώρα», τονίζοντας ότι, «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει επίσης ευθύνη για την ειρήνη στον κόσμο». Όπως είπε, τόνισε στον κ. Σι ότι «είναι σημαντικό για την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία».

Σι Τζινπίνγκ - Όλαφ Σολτς

Εστιάζοντας στην κριτική που δέχεται για το ταξίδι του στην Κίνα, ο Όλαφ Σολτς, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστήριξε ότι «είναι καλό και σωστό ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Πεκίνο» και υπογράμμισε ότι «η ρωσική εισβολή έφερε τον πόλεμο και πάλι στην Ευρώπη και σε περιόδους κρίσης είναι ακόμη πιο σημαντικές οι συνομιλίες». Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θέλει να αφήσει εκτός συζήτησης «θέματα στα οποία έχουμε διαφορετική οπτική» και πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή απόψεων θα χρησιμεύσει στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Όπως είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση, ο Όλαφ Σολτς ζήτησε την προστασία των μειονοτήτων στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων». Ο καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι θέλει να παραμείνει σε επαφή με το Πεκίνο και σε ό,τι αφορά την επαρχία Σινγιάνγκ, όπου λέγεται ότι η Κίνα έχει φυλακίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Όλαφ Σολτς με την κινεζική ηγεσία περιλαμβάνονται επίσης η προστασία του κλίματος, η αυξανόμενη υπερχρέωση των φτωχότερων χωρών και η επισιτιστική κρίση. Τον καγκελάριο συνοδεύουν κορυφαία στελέχη περισσότερων από δώδεκα γερμανικών επιχειρήσεων.

Σι Τζινπίνγκ: Η πολιτική εμπιστοσύνη εύκολα καταστρέφεται και δύσκολα ανοικοδομείται

Στη διάρκεια γεύματος με τον Σολτς, ο Σι υπογράμμισε πως είναι εύκολο να καταστραφεί η πολιτική εμπιστοσύνη, αλλά δύσκολο να ανοικοδομηθεί και πως αμφότερες οι πλευρές είναι ανάγκη να την προστατεύσουν, μετέδωσε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Σι είπε επίσης στον Σολτς ότι η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη και να φροντίζουν για τα βασικά συμφέροντα η μία της άλλης, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή του Σολτς στο Μέγαρο του Λαού στην καρδιά του Πεκίνου, ο Σι ζήτησε οι δύο χώρες να συνεργάζονται στενότερα σε διεθνή ζητήματα.

«Ως μεγάλες χώρες με επιρροή, σε καιρούς αλλαγών και αναταραχής η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργάζονται ακόμη περισσότερο, να συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Αυτή τη στιγμή, η διεθνής κατάσταση είναι περίπλοκη και ασταθής», υπογράμμισε ο κινέζος πρόεδρος.

Σι Τζινπίνγκ - Όλαφ Σολτς

Σολτς: Είναι σωστό που βρίσκομαι σήμερα εδώ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε την απόφασή του να επισκεφθεί την Κίνα, ειδικά, όπως είπε, υπό το φως της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία». Στις επαφές του με την κινεζική ηγεσία, διαβεβαίωσε, έθεσε και όλα τα «αμφιλεγόμενα» ζητήματα – ανθρώπινα δικαιώματα, σχέσεις με την Ταϊβάν και αθέμιτο ανταγωνισμό στο εμπόριο.

«Ήταν σωστό να γίνουν τώρα αυτές οι συνομιλίες (…) Η επίσκεψη ήταν σωστή και έγινε στη σωστή στιγμή. Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ», δήλωσε ο κ. Σολτς μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Πεκίνο.

«Η κατάσταση (σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία) είναι επικίνδυνη για όλον τον κόσμο – και για την Ευρώπη – και εδώ στην Κίνα γνωρίζει ο καθένας ότι μια κλιμάκωση του πολέμου μέσω της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων θα έχει συνέπειες για όλους. Ήταν σημαντικό να πούμε σήμερα ότι η χρήση πυρηνικών αποκλείεται και χαίρομαι που καταλήξαμε σε συμφωνία», πρόσθεσε ο καγκελάριος, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική για την επιλογή του να γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Πεκίνο μετά την επανεκλογή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία του Κομουνιστικού Κόμματος. Ερωτώμενος γιατί απέρριψε την πρόταση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθούν μαζί την Κίνα, ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι αυτή η επίσκεψη είχε ήδη προγραμματιστεί με τον τρόπο που έγινε, ενώ ήταν απαραίτητη πριν καταστεί εφικτό να υπάρχουν ομαλές τακτικές διαβουλεύσεις.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Σι και με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ βρέθηκαν ακόμη θέματα προστασίας του κλίματος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κατάσταση στην Ταϊβάν και ο αθέμιτος ανταγωνισμός στο εμπόριο.

Σι Τζινπίνγκ - Όλαφ Σολτς

Ο κ. Σολτς, ο οποίος στην επίσκεψή του συνοδεύεται από κορυφαία στελέχη δώδεκα μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, ζήτησε ανταγωνισμό με ίσους όρους για τους ευρωπαίους επενδυτές και ανέφερε ότι συγκεκριμένα για τη φαρμακευτική εταιρία BioNTech, η οποία επιδιώκει την εγκατάστασή της στην Κίνα, δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στη γερμανική εταιρία να διαθέτει το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού σε ξένους οι οποίοι ζουν στην Κίνα.

Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγούρ Σαχίν συμμετείχε σήμερα στην αποστολή του καγκελάριου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών επαφών του δεν έγινε συζήτηση για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου.

Ο καγκελάριος, αντιθέτως, διαβεβαίωσε ότι έθεσε και ζητήματα που θεωρούνται αμφιλεγόμενα και στα οποία οι δύο χώρες διατηρούν διαφορετικές απόψεις, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν πρέπει να σιωπούμε όταν βλέπουμε παραβιάσεις».