Ο «ανθρωπιστικός διάδρομος» στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια χρειάζεται αξιόπιστα και μακροπρόθεσμα μέσα για να παραμείνει ανοικτός και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει «σκληρή απάντηση» σε ενδεχόμενη απόπειρα της Ρωσίας να διαταράξει τη λειτουργία του, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα όπου αναφέρθηκε και στις αμυντικές ανάγκες της χώρας του.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι εμπορικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά αποπλέουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας χάρη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας να διατηρήσουν ανοικτό τον διάδρομο που έχει καθοριστεί στη συμφωνία της 22ας Ιουλίου.
«Η Ρωσία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα λάβει σκληρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα σε οποιαδήποτε απόπειρα να διαταράξει τις εξαγωγές τροφίμων. Διακυβεύονται οι ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Παράλληλα, υποστήριξε πως συνέχισε τις διπλωματικές ενέργειες και στο πλαίσιο αυτών συνομίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. «Τον ενημέρωσα για τις άμεσες ανάγκες μας, κυρίως σε ότι αφορά αμυντικό εξοπλισμό. Πρέπει να δημιουργηθεί μια “ασπίδα” στον ουρανό της Ουκρανίας. Συμφωνήσαμε να διεξαχθούν δύο σημαντικές δράσεις. Η πρώτη θα είναι τον Δεκέμβριο στη Γαλλία με σκοπό να συγκεντρώσουμε τα ποσά για να χρηματοδοτηθούν τα όπλα που θα προστατεύσουν τον ουρανό μας, αλλά και θα μας βοηθήσουν να ανοικοδομήσουμε τις υποδομές που έχουν καταστραφεί».
Τόνισε, δε, πως βρίσκεται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση σε όλη την ουκρανική επικράτεια στη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που περιμένει τη χώρα του. «Η τρομοκρατία της Ρωσίας πρέπει να βρει απέναντί της μια ενωμένη Ευρώπη, ένα κοινό μέτωπο για το καλό όλων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Έκλεισε λέγοντας ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα του είχαν κόστος όσο και οι συντάξεις 2,3 εκατομμυρίων πολιτών της. «Αντί να καταπολεμήσουν τη φτώχεια στη χώρα τους και να παραδεχθούν το ιστορικό λάθος τους να εισβάλουν στην Ουκρανία, συνεχίζουν τις επιθέσεις. Όπως και να έχει δεν έχουν ελπίδα στο πεδίο της μάχης».