Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κυκλώνα Σιτράνγκ με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα και να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτροδότηση και την κυκλοφορία. Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από δέντρα που έπεσαν, ενώ δύο ακόμη από το ναυάγιο πλοίου στον ποταμό Τζαμούνα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε ο Τζεμπούν Νάχαρ κυβερνητικός αξιωματούχος. «Δεν έχουμε λάβει ακόμη όλες τις αναφορές για τις ζημιές» που προκάλεσε ο κυκλώνας είπε.

Χάρη στην απομάκρυνση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από τις δυτικές ακτές του Μπανγκλαντές αποφεύχθηκε να υπάρξουν πολλά θύματα, όμως το εύρος των ζημιών θα γίνει γνωστό μόνο αφού αποκατασταθούν οι τηλεπικοινωνίες, επισήμαναν αξιωματούχοι.

Ήδη από χθες Δευτέρα «περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι» που ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, σε νησιά και κοντά σε ποτάμια είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε καταλύματα, επεσήμανε ο γραμματέας του υπουργείου Διαχείρισης Καταστροφών Καμρούλ Αχσάν αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters. Σήμερα το πρωί πολλοί έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, πρόσθεσε.

Μπανγκλαντές

10 εκατομμύρια άνθρωποι στο σκοτάδι

Παράλληλα περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν από χθες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε 15 παράκτιες περιοχές του Μπανγκλαντές. Ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί εκτεταμένες ζημίες στους καταυλισμούς προσφύγων στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές όπου ζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια σε πρόχειρα καταλύματα.

Αξιωματούχοι συνέστησαν στους σχεδόν 33.000 Ροχίνγκια, που έχουν μεταφερθεί από τους καταυλισμούς αυτούς στο νησί Μπάσαν Σαρ στον κόλπο της Βεγγάλης, να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, καθώς οι πλημμύρες εκεί είναι συχνό φαινόμενο.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα Ντάκα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πλημμύρες και να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Από τον κυκλώνα επλήγη και η Δυτική Βεγγάλη, το ανατολικό κρατίδιο της Ινδίας.

Μπανγκλαντές

Η νότια Ασία είναι αντιμέτωπη ολοένα και συχνότερα με ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια, τα οποία προκαλούν μεγάλου εύρους ζημιές. Περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει περισσότερες καταστροφές, κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το Μπανγκλαντές.

Ο Φάραχ Καμπίρ, διευθυντής της ActionAid για το Μπανγκλαντές, δήλωσε ότι το 2022 έγινε μάρτυρας κλιματικών εκτάκτων καταστάσεων, όπως ξηρασίες και πλημμύρες, «σε μια κλίμακα που δεν έχω ξαναδεί. Η κλιματική κρίση επιδεινώνεται και εδώ στο Μπανγκλαντές νιώθουμε την αγριότητά της», πρόσθεσε.

Το Μπανγκλαντές, με περίπου 170 εκατομμύρια κατοίκους, είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα από την αρχή του αιώνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το 2020 ο κυκλώνας Άμφαν, ο δεύτερος «υπερκυκλώνας» που έχει καταγραφεί ποτέ στον Κόλπο της Βεγγάλης, προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στο Μπανγκλαντές και την Ινδία, ενώ αυτοί που έπληξε υπολογίζονται σε εκατομμύρια.

https://www.youtube.com/watch?v=VquMQmrxQ_U