Εξοργισμένοι είναι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ. Αφορμή στάθηκε ένα γκάλοπ που ανέβασε στον λογαριασμό του Twitter ο επιχειρηματίας, που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes, για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Μασκ ανέβασε στην πλατφόρμα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης μια πρόταση και την έθεσε στους followers του για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά. Ανέφερε πως:

  • Θα έπρεπε να ξαναγίνουν τα «δημοψηφίσματα» στις προσαρτημένες περιοχές, αλλά αυτή τη φορά υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, και η Ρωσία να αποχωρήσει μόνο αν το επιλέξουν οι κάτοικοι των περιοχών.
  • Η Κριμαία να θεωρηθεί και επισήμως κομμάτι της Ρωσίας «όπως ήταν από το 1783 μέχρι το λάθος του Χρουστσόφ», υπογράμμισε.
  • Να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία νερού στην Κριμαία.
  • Η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη.

Με νέο του μήνυμα τόνισε: «Αυτή θα είναι πιθανότατα η έκβαση στο τέλος – απλά το ερώτημα είναι πόσοι θα σκοτωθούν πριν απ’ αυτό».

Οι αντιδράσεις από την Ουκρανία έπεσαν… βροχή, αλλά ο Μασκ δεν σταμάτησε εκεί. Ανέβασε νέο γκάλοπ. «Η επιθυμία των ανθρώπων στην Κριμαία και στο Ντονμπάς θα έπρεπε να καθορίσει το αν θα αποτελέσουν κομμάτι της Ρωσίας ή της Ουκρανίας» και ζήτησε και πάλι από τους ακολούθούς του να ψηφίσουν ναι ή όχι.

Οι Ουκρανοί παρακολουθούσαν αμήχανοι τα ερωτήματα του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Tesla, ο οποίος στον πρώτο καιρό του πολέμου με τη βοήθεια του και την παροχή μονάδων Starlink εξασφάλισε το διαδίκτυο στην Ουκρανία και να μην καταρρεύσουν οι τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα, το σύστημα έπαιξε ρόλο στη διεκπεραίωση στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Απέναντι σε όλα αυτά τα ερωτήματα, ο Αντρέι Μέλνικ, πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία έβρισε τον Έλον Μασκ μέσω Twitter. Τού είπε «άντε και γ… κι αυτή είναι η πιο διπλωματική απάντηση που μπορώ να σου δώσω». Επίσης, οργισμένος έγραψε πως κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει τα προϊόντα του.

Το ζήτημα, όμως, δεν έμεινε εκεί αφού ο Μασκ συνέχισε να ασχολείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η Ρωσία κάνει μερική επιστράτευση. Αν θεωρήσουν ότι απειλείται η Κριμαία θα κάνουν γενική επιστράτευση. Οι απώλειες και των δύο πλευρών θα είναι καταστροφικές. Η Ρωσία, όμως, έχει πάνω από τρεις φορές τον πληθυσμό της Ουκρανίας, οπότε σ’ έναν ολοκληρωτικό πόλεμο η νίκη της Ουκρανίας είναι απίθανη. Γι’ αυτό και όποιος ενδιαφέρεται για τον λαό της Ουκρανίας, πρέπει να αναζητήσει την ειρήνη».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, πάλι, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν έκατσε ούτε κι αυτός με σταυρωμένα χέρια. Στράφηκε στο Twitter και απάντησε στον Έλον Μασκ με τον ίδιο τρόπο: γκάλοπ. «Ποιον Έλον Μασκ προτιμάτε: “Αυτόν που υποστηρίζει την Ουκρανία” ή “αυτόν που υποστηρίζει τη Ρωσία”».

Στον Έλον Μασκ απάντησε κι ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα. «Αγαπητέ Έλον Μασκ, όταν κάποιος επιχειρεί να κλέψει τους τροχούς του Tesla σας, δεν καθίσταται νόμιμος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή των τροχών. Ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι εκείνα ψήφισαν υπέρ. Απλώς το αναφέρω», σχολίασε.