Η Όλγα Σκαμπέγιεβα, η «σιδηρά κούκλα» του Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα έπρεπε να είχε ρίξει πυρηνικά στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ τη Δευτέρα, καθώς το Λονδίνο εκείνη την ώρα αποτελούσε τέλειο στόχο με το πλήθος παγκόσμιων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Αγγλίας για να αποτίνουν φόρο τιμής στην εκπλιπούσα μονάρχη.
Μία από τις εξέχουσες προπαγανδρίστριες του Κρεμλίνου, η Σκαμπέγιεβα έκανε την ανατριχιαστική δήλωση το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την ανάπαυση της σορού της Αυτού Μεγαλειότητας στο τέλος των 11 ημερών πένθους.
Η 37χρονη δημοσιογράφος -που είναι παντρεμένη με Ρώσο πολιτικό- μιλούσε με καλεσμένους για το πότε και πού θα μπορούσε η χώρα της να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όταν είπε: «Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει σήμερα, οι καλύτεροι άνθρωποι βρίσκονται στη Βρετανία για την κηδεία».
Η στιγμή που η Σκαμπέγιεβα κάνει την ανατριχιαστική δήλωση
Η Σκαμπέγιεβα έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο απαντώντας στον καλεσμένο Andrey Gurulev, στρατηγό εν αποστρατεία και νυν βουλευτή, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία θα χτυπήσει την Ουκρανία.
«Πρέπει ακόμη να ζήσουμε εκεί στην Ουκρανία», είπε ο Gurulev. «Έχουμε πολλούς στόχους. Η αεροπορική βάση Ράμσταϊν [στη Γερμανία] είναι ένας καλός, αλλά θα μπορούσε να περιμένει». Και συμπλήρωσε: «Γιατί να βομβαρδίσουμε την Ουκρανία ή τη Γερμανία όταν υπάρχει η Βρετανία -η ρίζα του κακού»;
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να «ασπρίσει» και να μετατραπεί σε μια «αρειανή ερημιά» με έναν μικρό μόνο αριθμό ρωσικών χτυπημάτων, είπε, και μετά το ΝΑΤΟ θα «υποχωρούσε».
«Όταν η Βρετανία μετατραπεί σε μια αρειανή ερημιά, τι θα αφορά το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ [που υπερασπίζεται τη συλλογική ασφάλεια]. Η υπεράσπιση της αρειανής ερημιάς; Δεν θα μείνει τίποτα εκεί. Ένα ακλόνητο νησί -θα είναι ακλόνητο».
Τα σχόλια του Gurulev έρχονται καθώς οι προπαγανδιστές της Ρωσίας προσπαθούν να δώσουν νόημα στην τελευταία ταπείνωση της χώρας τους στο πεδίο της μάχης, αφού τα στρατεύματά τους κατατροπώθηκαν κοντά στο Χάρκοβο, παρατηρεί η Daily Mail.
Σε αντίθεση με προηγούμενες υποχωρήσεις από το Κίεβο και γύρω από το νησί Snake, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δυσκολεύτηκαν να παρουσιάσουν την πανωλεθρία ως κάτι άλλο εκτός από ήττα.
Αλλά, αντί να παραδεχτούν ότι ηττήθηκαν από την Ουκρανία, τα φερέφωνα του Πούτιν υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη μάχη και τους νίκησαν αντί γι’ αυτό. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένες εκκλήσεις προς τη Ρωσία να αντεπιτεθεί στους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Κίνδυνος για χρήση πυρηνικών από τον Πούτιν καθώς η εισβολή αποτυγχάνει
Πρώην διοικητές της στρατιωτικής συμμαχίας έχουν, επίσης, προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ο Πούτιν να καταφύγει σε πυρηνικά καθώς η εισβολή του αποτυγχάνει.
Η Rose Gottemoeller, η οποία ήταν αναπληρώτρια γενική γραμματέας της συμμαχίας από το 2016 έως το 2019, δήλωσε ότι οι Ρώσοι μπορεί να «αντεπιτεθούν με πραγματικά απρόβλεπτους τρόπους» μετά τη συντριβή γύρω από το Χάρκοβο, ενώ συμπλήρωσε πως «τα χτυπήματα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εκτόξευση πυρηνικού όπλου στη Μαύρη Θάλασσα ή σε ουκρανική στρατιωτική βάση ως επίδειξη ισχύος».
«Ο στόχος θα ήταν να κάνουν τους Ουκρανούς, μέσα στον τρόμο τους, να συνθηκολογήσουν», εξήγησε.
Ενώ τόνισε, επίσης, ότι η Ρωσία είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς του είδους που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ, αλλά θα ελπίζει να αποτρέψει τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας από το να υποστηρίξουν την πολεμική της προσπάθεια.
Ερωτηθείσα από το BBC για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Δύση σε περίπτωση πυρηνικού πλήγματος, πρόσθεσε: «Τονίζω ότι αν [οι Ρώσοι] ακολουθήσουν αυτή την οδό, τότε δεν θα πρέπει να απαντήσουμε με πυρηνικό τρόπο. Θα πρέπει να επιστρατεύσουμε τις άλλες σημαντικές μας ικανότητες, είτε πρόκειται για μια απάντηση στον κυβερνοχώρο είτε για μια απάντηση με συμβατικά [όπλα]».
Τόνισε, επίσης, ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια και εκπαίδευση προς την Ουκρανία θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί προς το Κρεμλίνο.
Τέλος, στην ερώτηση «τι πρέπει να πει η Δύση στον Πούτιν», η Gottemoeller απάντησε πως «Έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα του: “Δεν υπάρχει ατιμωρησία”. Ξέρουμε τι ετοιμάζετε, δεν πρόκειται να τη γλιτώσετε».