Οι κρατικές κηδείες της Βρετανίας τείνουν να είναι μεγάλες και αρκετά εντυπωσιακές υποθέσεις. Αν και συνήθως συνδέονται με τη μοναρχία, οι κρατικές κηδείες μπορούν, επίσης, να οργανωθούν για να τιμήσουν «ανθρώπους εθνικής σημασίας» και υψηλόβαθμα δημόσια πρόσωπα. Για παράδειγμα, ο Ισαάκ Νεύτων είχε κρατική κηδεία το 1727, όπως και ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, Γεώργιος ΣΤ’.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο του 2021, θα είχε δικαίωμα σε κρατική κηδεία, αλλά είχε ζητήσει αντ’ αυτού μια απλούστερη, πιο ιδιωτική τελετουργική βασιλική κηδεία. Λόγω της πανδημίας, ωστόσο, η κηδεία του κατέληξε να είναι ακόμη μικρότερη από την αναμενόμενη, με μόνο 30 άτομα να παρευρίσκονται σε αυτή.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν είχε κρατική κηδεία, η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 ήταν η πρώτη κρατική κηδεία από τότε που κηδεύτηκε Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965, σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com.
Εκείνη την εποχή, η κηδεία του Τσόρτσιλ ήταν ένα τεράστιο γεγονός. Διήρκεσε τρεις ημέρες και προσέλκυσε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους που ήθελαν να υποβάλουν τα σέβη τους, ενώ περισσότερα από 350 εκατομμύρια παρακολουθούσαν τα γεγονότα από τις τηλεοράσεις τους.
Από τον Τύπο χαιρετίστηκε ως «η τελευταία φορά που το Λονδίνο θα ήταν η πρωτεύουσα του κόσμου» και επειδή πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, παρευρέθηκαν πάνω από 3.000 άτομα. Ήταν ένα γεγονός γιγαντιαίων διαστάσεων που προσέλκυσε προέδρους και μονάρχες από όλο τον κόσμο και πολλοί πίστευαν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεπεραστεί.
Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έσπασε όλα τα ρεκόρ
Για όποιον παρακολούθησε την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο αποχαιρετισμός της μεγαλειότητάς της ήταν μεγαλύτερος από αυτόν του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Δεν ήταν μόνο οι μεγαλοπρεπείς προετοιμασίες και η μεγάλη βασιλική οικογένεια που συγκεντρώθηκε για να αποτίσει τα σέβη της -ο αριθμός των πενθούντων που παρακολουθούσαν τον αποχαιρετισμό της βασίλισσας ήταν πραγματικά εκπληκτικός.
Δεν αποτελεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι, εξαιτίας αυτού, η κηδεία του Τσόρτσιλ απαιτούσε μια αστυνομική δύναμη «μόλις» 1.000 αστυνομικών για να παρακολουθεί τους δρόμους, ενώ η κηδεία της βασίλισσας απασχόλησε πάνω από 10.000 αστυνομικούς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ακόμη και ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες, αναφέρει η Washington Post.
Αν και δεν υπάρχει ακόμη τελικός υπολογισμός για το πόσοι άνθρωποι περίμεναν στην ουρά για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα πριν από την κηδεία, η ουρά ήταν τόσο μεγάλη που χρειάστηκε να περιμένει κανείς ακόμη και 24 ώρες για να χαιρετίσει τη βασίλισσα Ελισάβετ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC News.
Εκατομμύρια άλλοι που δεν μπόρεσαν να έρθουν παρακολούθησαν από το σπίτι τους. Στην τελευταία νεκρική πομπή του Τσόρτσιλ περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, ενώ η βασίλισσα προσέλκυσε τουλάχιστον τον διπλάσιο αριθμό.
Στην εποχή της live αναμετάδοσης, του διαδικτύου και της δορυφορικής τηλεόρασης, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσοι άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν την κρατική κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.
Αν και έχουν αναφερθεί αριθμοί τόσο απίθανοι όσο τα 4 δισεκατομμύρια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κηδεία της έσπασε τα παγκόσμια ρεκόρ τηλεθέασης -μέχρι πρότινος η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα κατείχε το ρεκόρ καθώς ο μισός πληθυσμός του πλανήτη την παρακολούθησε ζωντανά από τους τηλεοπτικούς δέκτες- και προσέλκυσε πολύ περισσότερους από τα πολύ εντυπωσιακά 350 εκατομμύρια που είχε η κηδεία του Τσόρτσιλ.