Δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν στο βόρειο Μάλι, έπειτα από επίθεση τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι επεκτείνουν την ακτίνα δράσης τους, διαπράττοντας πολλές φρικαλεότητες, δήλωσαν πηγές στην περιοχή.
Ήταν η πρώτη φορά που η Ταλαταγέ, περίπου 150 χιλιόμετρα από την Γκαό, υπέστη επίθεση τέτοιας κλίμακας από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ). Η πόλη, που βρίσκεται σε ερημική περιοχή, βρίσκεται στα όρια της επιρροής διαφόρων ένοπλων οργανώσεων, που συγκρούονται συχνά.
Τζιχαντιστές του ΙΚΜΣ κατέφθασαν την Τρίτη κι ενεπλάκησαν σε σφοδρή μάχη με μέλη της αντίπαλης τζιχαντιστικής Οργάνωσης Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ, πρόσκειται στην αλ Κάιντα) και άλλων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος για τη Σωτηρία του Αζαουάντ (ΚΣΑ), στο οποίο το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι Τουαρέγκ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι πηγές.
Η κατάσταση στο πεδίο είναι συγκεχυμένη: με δυσκολία βγαίνουν πληροφορίες από την απομακρυσμένη ζώνη, όπου η επικοινωνία είναι δύσκολη και τα πράγματα επικίνδυνα.
Ο απολογισμός των θυμάτων διαφέρει ανάλογα με την πηγή, όλες πάντως έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς αμάχους που είτε βρέθηκαν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, είτε εκτελέστηκαν από τζιχαντιστές.
Μέλη της ΟΥΙΜ, κινούμενα με μοτοσικλέτες, μπόρεσαν έπειτα από σκληρές μάχες τριών ωρών και πλέον να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κοινότητα το βράδυ της Τρίτης, ανέφεραν οι πηγές.
Τοπικός αιρετός και στέλεχος του ΚΣΑ που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν έκαναν λόγο χθες Παρασκευή ο πρώτος για 45 νεκρούς άμαχους, το δεύτερο για πάνω από 30. Ανέφεραν επίσης πως πυρπολήθηκαν σπίτια και αγορά.
Μέλος οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας μίλησε για αρκετές δεκάδες νεκρούς άμαχους.
Ο τοπικός αιρετός όπως και το στέλεχος του ΚΣΑ μίλησαν για αναδίπλωση του ΟΥΙΜ, εν μέρει τουλάχιστον. «Αυτή τη στιγμή εμείς ελέγχουμε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, το ΟΥΙΜ άλλο τμήμα», είπε το στέλεχος του ΚΣΑ.
Μέλη του Κινήματος για τη Σωτηρία του Αζαουάντ «συγκέντρωσαν πληροφορίες και πτώματα», πρόσθεσε.
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η ανθρωπιστική κατάσταση, οι κάτοικοι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους», υπογράμμισε από την πλευρά του ο τοπικός αιρετός.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες», είπε μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που δρα στην περιοχή.
Συλλογικότητα γυναικών που κατάγονται από την κοινότητα αλλά είναι εγκατεστημένες στην Γκαό απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» να προσφερθεί «βοήθεια» στους κατοίκους μετά τη σφαγή.
Η Ταλαταγέ μετρούσε κάπου 13.000 μόνιμους κατοίκους το 2009, όταν έγινε η τελευταία απογραφή πληθυσμού στο Μαλί.
Το ΟΥΙΜ θεωρείται πως έχει μεγάλη επιρροή στην περιοχή, όπου ζουν κυρίως νομάδες Τουαρέγκ.
Άλλες ένοπλες οργανώσεις που υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης με το κράτος το 2015 αφού το πολέμησαν για χρόνια, ιδίως το ΚΣΑ, είναι επίσης παρούσες στην πόλη.
Στην αχανή περιοχή της Γκαό και της Μενακά, ανατολικότερα, μαίνονται επί μήνες μάχες ανάμεσα σε τζιχαντιστικές οργανώσεις ή ανάμεσα σε τζιχαντιστές και μέλη άλλων ομάδων ενόπλων, κυρίως μελών φυλών των Τουαρέγκ.
Το κράτος έχει πολύ ασθενική παρουσία στην περιοχή και οι κάτοικοι, κυρίως νομάδες που ζουν σε καταυλισμούς σπαρμένους στην έρημο, βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, πέφτουν θύματα σφαγών ή αντιποίνων διότι κατηγορούνται για συνεργασία με τον —εκάστοτε— εχθρό.
Εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν εκτοπιστεί.
Η κυβέρνηση του Μαλί ανέφερε πως έκανε «επιθετική αναγνώριση» από αέρος στην Ταλαταγέ. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας του στρατού, ο συνταγματάρχης Σουλεϊμάν Ντεμπελέ, διαβεβαίωσε τον Τύπο χθες Παρασκευή πως η πληροφορία πως η πόλη καταλήφθηκε από τζιχαντιστές της ΟΥΙΜ είναι «ψευδής είδηση».
Το ΙΚΜΣ, που γεννήθηκε όταν διασπάστηκαν άλλες τζιχαντιστικές ομάδες το 2015, ακμάζει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή των συνόρων του Μαλί, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα. Η οργάνωση, που στρατολογεί μέλη από φυλές νομάδων, ιστορικά περιθωριοποιημένων από το κεντρικό κράτος, θεωρείται υπεύθυνη για πολλές σφαγές αμάχων, ιδίως στη Σεϊτενγκά, στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι τον Ιούνιο.