Η Λιζ Τρας εξελέγη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοίνωσε το Συντηρητικό Κόμμα, αναλαμβάνει τα καθήκοντά της από την Τρίτη (6/9) και πηγαίνει στο Μπαλμόραλ, όπου θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα Ελισάβετ.
Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της Βρετανίας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.
Κατά την ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, η Λιζ Τρας εξασφάλισε 81.326 ψήφους (το 57,4%), έναντι 60.399 ψήφων (42,6%).
Η Τρας προσέλκυσε τους ψηφοφόρους υποσχόμενη μαζικές μειώσεις φόρων και υιοθετώντας ένα πολύ σκληρό τόνο απέναντι στα συνδικάτα.
Χθες, Κυριακή, η Τρας διαβεβαίωσε μιλώντας στο BBC ότι θα δράσει «ήδη από την πρώτη εβδομάδα» για να βοηθήσει τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει ακριβώς ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει.
Υπογράμμισε επίσης ότι «μέσα σε ένα μήνα» θα παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η 47χρονη Τρας διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον ο οποίος άφησε την εξουσία, έπειτα από τρία χρόνια, μετά την παραίτησή του για μία σειρά σκανδάλων που άναψαν «φωτιές» στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Η πορεία της Λιζ Τρας
Η Λιζ Τρας μπορεί να έχει διακριθεί στη πολιτική από το δεξιό κόμμα της Βρετανίας, όμως κατάγεται από αριστερή οικογένεια και όπως δήλωσε μία μέρα πριν τις εκλογές «η μητέρα μου διαφωνεί πολιτικά μαζί μου, αλλά με στηρίζει. Όσο για τον πατέρα μου, δεν είμαι βέβαιη ότι θα με ψηφίσει».
Σύμφωνα με το news.sky.com, η πρωθυπουργός της Βρετανίας γεννήθηκε το 1975 και είναι η μεγαλύτερη από τέσσερα αδέρφια της. Όταν ήταν τεσσάρων ετών μετακόμισε στο Paisley, κοντά στη Γλασκώβη, ενώ μετά από χρόνια εγκαταστάθηκε στην εύπορη περιοχή Roundhay και φοίτησε στο σχολείο Roundhay.
Επίσης, από μικρή ηλικία είχε σχέσεις με την πολιτική, καθώς από παιδί ακόμα πήγαινε με την μητέρα της σε πολιτικές αριστερές συγκεντρώσεις, αφού η δεύτερη ήταν μέλος της Επιτροπής για την Εκστρατεία που αφορούσε τον Πυρηνικό Αφοπλισμό. Μάλιστα, όπως έχει περιγράψει για εκείνα τα χρόνια, θυμάται τον εαυτό της δίπλα στην μητέρα της και να φωνάζουν συνθήματα κατά της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Παρόλα αυτά, μεγαλώνοντας και πηγαίνοντας για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εντάχθηκε στην ομάδα Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και έγινε πρόεδρος της. «Εμείς οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι γεννιούνται για να κυβερνούν», θα πει χαρακτηριστικά τότε σε μία ομιλία της.
Το 1996 η Λιζ Τρας θα ενταχθεί στους Συντηρητικούς, ενώ ταυτόχρονα θα εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες, όμως μέχρι το 2005 δεν θα εκλεγεί σε καμία θέση, μέχρι που ο Ντέιβιντ Κάμερον το 2009 θα την συμπεριλάβει σε εύκολη θέση, ώστε να βγει.
Από το 2010 λοιπόν, θα θεωρείται μια «γραφική» δεξιά πολιτικός, η οποία αν και διαθέτει όλα τα «προσόντα για καριέρα» στη πολιτική, θα αρκείται στο να γράφει πανεπιστημιακά βιβλία και να ασχολείται με το κόμμα, όσο δεν κατέχει θέσεις στη κυβέρνηση, που λαμβάνει κατευθείαν από υπουργούς.
Παρόλα αυτά, όταν ξέσπασε η πολιτική κρίση στη Βρετανία μετά τα κορονοπάρτι του Μπόρις Τζόνσον, έγινε το μόνο στέλεχος των Συντηρητικών σε θέση εξουσίας, που δεν έχει τσαλακώσει την εικόνα του.