Το ρωσικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην ανατολική Ουκρανία.
Στην επίσημη ανακοίνωση, που δόθηκε από το κοινοβούλιο σήμερα στην δημοσιότητα, αναφέρεται ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου στην οποία θα συζητηθεί «η απειλή για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια».
Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, αρχηγός του φιλοκρεμλινικού κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» στην βουλή, δήλωσε ότι το συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει τον πρόεδρο της βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, θα εγκρίνει μια «σκληρή ανακοίνωση» για τις ενέργειες του Κιέβου σε σχέση με τον σταθμό και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν.
Η Μόσχα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγορεί το Κίεβο ότι πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην περιοχή του σταθμού, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά ο οποίος ακόμη λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό. Το Κίεβο απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί βομβαρδισμών του σταθμού που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης και λέει ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια «πρόκληση» εκεί για να δικαιολογήσει περαιτέρω την επιθετική της δράση.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί.
Ζητήθηκε και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα
Η Ρωσία ζήτησε σήμερα την σύγκληση αύριο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή Πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι.
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια που ανήκει στην Ουκρανία και είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη κατελήφθη τον Μάρτιο από τα ρωσικά στρατεύματα. Ο σταθμός βρίσκεται κοντά στο μέτωπο του πολέμου και βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τις προηγούμενες εβδομάδες, αυξάνοντας τους φόβους για μια πυρηνική καταστροφή. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.