Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε πως δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανείς την ηγεσία της Ρωσίας και ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου δεν μπορεί να γίνει πριν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ζελένσκι δήλωσε σχετικά με την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου: «Άνθρωποι που σκοτώνουν, βιάζουν, χτυπούν τις πόλεις μας με πυραύλους καθημερινά, δεν μπορούν να θέλουν ειρήνη. Πρέπει πρώτα να αποχωρήσουν από το έδαφός μας και ακολούθως βλέπουμε…».

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/pfbid0gCkhEhpQwXNrddpEZxPzCBLCqdAppFZgaCf3ZbBScrAJzcL49QEcYYap7X2rWJCtl

Ειδικότερα, δε, για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, η ασφάλεια του οποίου έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, υπογράμμισε πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της στην περιοχή και να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματα της από τις εγκαταστάσεις του σταθμού.

Πριν από την τριμερή συνάντηση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε επισκεφθεί στρατιωτικό νοσοκομείο του Λβιβ όπου συνάντησε τραυματίες και συζήτησε με το προσωπικό. «Η Ρωσία δεν πρόκειται να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Σας ευχαριστώ που υπερασπίζεστε το έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Ζελένσκι σε τραυματισμένους στρατιώτες, τους οποίους χαρακτήρισε «ήρωες» και τους απένειμε μετάλλια.

Έπειτα, στο καθιερωμένο νυχτερινό του διάγγελμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι: «Ο ρωσικός στρατός σπαταλά μεγάλα ποσά και πολλούς πόρους προκειμένου να κερδίσει έστω κι ένα χιλιόμετρο στο Ντονμπάς. Παράλληλα, συνεχίζουν να εξαπολύουν απειλές για την Οδησσό και άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Ζαπορίζια, τι συνέβη στην Ολένιβκα. Γι’ αυτό και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας μόνο τη νίκη. Τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ας πιστέψουμε στους εαυτούς μας και πως θα υπάρξει ειρήνη», τόνισε ο Ζελένσκι, τη στιγμή που μαίνονται επιθέσεις στην Κριμαία και στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ κοντά στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία.

The Russian army is spending enormous resources to capture at least one more kilometer in Donbas. Russian officials reiterate threats to Odesa and other cities of Ukraine. We see what is happening at the Zaporizhzhia NPP. We see what happened in Olenivka.We can and should think only about how to win. To win on the battlefield, on the political front, in the information confrontation, in the economic plane, everywhere…Let’s believe in ourselves, help each other, protect the interests of Ukraine and know that there will be peace.

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, August 18, 2022