Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 15% δεν άφησε αδιάφορη την Ιταλία, η οποία ανακοίνωσε – δια στόματος του υπουργού Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι – πως στη δική της περίπτωση στοχεύει σε μείωση του φυσικού αερίου της τάξεως του 7%.
Aν και μικρότερο σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, για την Ιταλία αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Ένας στόχος ο οποίος θα επιτευχθεί με σταδιακή προσαρμογή μέτρων.
Τα τρία στάδια του εθνικού σχεδίου ενεργειακής λιτότητας
Σύμφωνα με το Ιταλικό σχέδιο, το πρώτο στάδιο προβλέπει την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω μιας εκτενέστερης διαφημιστικής καμπάνιας. Όπως δημοσιεύουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, η εκστρατεία θα περάσει τηλεοπτικά (από τη Rai), ραδιοφωνικά και διαδικτυακά, με το μότο «καταναλώνουμε ενέργεια με έξυπνο τρόπο. Σώστε τον πλανήτη, βοηθήστε τη χώρα και εξοικονομήστε χρήματα».
Στη συνέχεια, και με τον χειμώνα προ των πυλών, προβλέπεται η μείωση της θέρμανσης στους 19 βαθμούς Κελσίου (αντί για 20) σε ιδιωτικές κατοικίες και δημόσια κτήρια, με μείωση μιας ώρας την ημέρα, αλλά και περικοπές στο δημόσιο φωτισμό.
Η τρίτη φάση, η οποία θα εφαρμοστεί μόνο εις περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης – και που μέχρι στιγμής ο υπουργός Τσινγκολάνι αποκλείει κατηγορηματικά – προβλέπει την εξέταση της μείωσης της θερμοκρασίας του ζεστού νερού (π.χ. ντους) αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρισμού σε σπίτια και καταστήματα.
Πέντε πόλεις ήδη ξεκίνησαν την εξοικονόμηση ενέργειας
Όπως συνοψίζουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, πέντε (μέχρι στιγμής) πόλεις δεν έχασαν χρόνο και ήδη προέβησαν σε πρωτοβουλίες και συστάσεις για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης, αν και αναμένεται να είναι μόνο οι πρώτες μιας ευρείας σειράς.
Στο Μιλάνο, ο δήμαρχος Beppe Sala προέβη σε σύσταση στα καταστήματα της πόλης να κρατήσουν τις εξωτερικές πόρτες τους κλειστές σε περίπτωση ενεργού κλιματιστικού (με θερμοκρασία όχι χαμηλότερη των 26 βαθμών σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους), ενώ γίνεται σύσταση προς τους δημοσίους υπαλλήλους να σβήσουν τα φώτα των γραφείων τους στο τέλος της ημέρας.
Πιο «γενναία» τα μέτρα στη Φλωρεντία, η οποία προέβη σε διάταγμα το οποίο απαγορεύει σε κλιματιζόμενα καταστήματα και επιχειρήσεις τη διατήρηση της εξώπορτας ανοιχτής (με πρόστιμο έως 500 ευρώ) ενώ από τον Μάρτιο ο Δήμος ήδη μιλούσε περί σύστασης για τα ενδύματα, όπως «σιδερώνουμε μόνο ό,τι είναι απαραίτητο» και τη λειτουργία του πλυντηρίου μόνο με πλήρες φορτίο.
Στο Τορίνο ο ενεργειακός διανομέας της πόλης θα μειώσει τη χειμερινή θερμοκρασία των δημοσίων γραφείων κατά 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση ήδη αποφάσισε τη μείωση της διάρκειας του δημόσιου φωτισμού. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η πόλη του Μπάρι, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση περνά στην σταδιακή αντικατάσταση του οδικού φωτισμού με LED, αλλά και στον εξ αποστάσεως έλεγχο της θέρμανσης στα δημόσια σχολεία.
Τέλος, ειδική περίπτωση αποτελεί η πόλη του Belluno, όπου αποφασίστηκε ο δημόσιος αστικός φωτισμός να σβήνει από τις 2.30 έως τις 5 π.μ.